La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crua realitat

El Brent marca mínims en gairebé dotze anys i les borses augmenten les pèrdues

- LALO AGUSTINA Barcelona

La fortíssima caiguda del preu del petroli provoca una altra jornada de pèrdues considerab­les a les borses de tot el món, que alimenten el pessimisme al començamen­t de l’any. L’Ibex 35 perd un altre 1,5% i acaba per sota dels 9.200 punts un dia que tots els grans mercats tanquen en vermell.

El deterioram­ent de l’economia xinesa, l’escalada nuclear de Corea del Nord i, sobretot, la nova i fortíssima caiguda del preu del cru van provocar ahir una altra jornada de pèrdues considerab­les a les borses que alimenten el pessimisme aquest començamen­t d’any. L’Ibex va perdre un altre 1,5% i va acabar per sota dels 9.200 punts un dia en què cap dels grans mercats no va tancar en positiu. A Europa la pitjor part se la va emportar Milà, amb una caiguda del 2,7%. Wall Street cedia un 1,3% a última hora del vespre.

Els inversors estan migrant cap als actius segurs, cosa que eleva la demanda per la renda fixa –apuja el preu dels bons i en cau la rendibilit­at– i per les tradiciona­ls divises refugi, com el dòlar i el ien, entre d’altres. Al revers de la moneda, l’onada venedora afecta la renda varia- ble, en especial de tot el que té a veure amb el petroli i les matèries primeres, i els altres actius considerat­s de risc, com les divises dels països emergents. El ruble i el real brasiler continuen caient a plom i ahir el iuan xinès va marcar mínims de cinc anys en la cotització amb el dòlar.

La Xina podria frenar molt més bruscament del que s’havia anunciat. Ara per ara, les autoritats proven de frenar el deterioram­ent de les borses i, tot i que no hi ha confirmaci­ó oficial, ja no hi ha ningú que dubti que s’estendrà uns quants mesos la prohibició als grans inversors de vendre els seus paquets d’accions a borsa. Això és el que publicava ahir el diari Shanghai Securities News, que donava per feta aquesta paralitzac­ió fins que el Govern publiqui noves normes.

Però ara mateix tot gira entorn del futur de l’or negre, el petroli, que fins ben entrat el 2014 se situava prop dels 120 dòlars el barril i des d’aleshores ha perdut més de dos terços del seu preu. Ahir el Brent es va tornar a esfondrar als mercats. A prop del tancament perdia gairebé un 6% fins a poc més dels 34 dòlars, i els futurs indiquen que el sostre encara pot ser més avall, cosa que constituei­x una pèssima notícia per a les petroliere­s –Repsol va caure ahir un 3%, fins als 9,7 euros, i està en mínims de 19 anys– i per als països emergents que depenen d’aquesta matèria primera per sostenir la seva economia i pagar el seu deute.

Tot plegat contrasta, amb tots els matisos, amb el bon aspecte aparent dels Estats Units i Europa. La primera economia del món continua lluint múscul, com demostra la dada de creació d’ocupació del desembre –257.000 persones, el millor en un any–, i això porta el conjunt de bancs centrals que formen la Reserva Federal a mantenir els seus plans d’anar apujant gradualmen­t els tipus aquest any.

A Europa, on la política monetària encara és expansiva a causa de la baixa inflació, ahir es va fer pública la dada de producció industrial de la consultora Markit (l’indicador PMI) que porta a estimar un creixement de l’1,5% a l’eurozona el 2015. Mario Draghi, president del BCE, va assegurar al desembre tipus baixos i el mantenimen­t del seu programa de compra de bons fins al març del 2017, però, igual com als Estats Units, la inflació no arrenca i això frena força la recuperaci­ó.

En altres mercats d’actius, Corea del Nord va alimentar el ral·li de l’or, que va encadenar el seu quart dia d’alces i que situa la seva cotització als nivells més alt des de fa tres mesos.

La Xina preocupa ara no tant pel fre de la seva economia com perquè es produeixi un aterratge brusc

 ?? SPENCER PLATT / AFP ?? Wall Street no va aconseguir ahir refer-se de les males dades que arribaven del mercat del petroli
SPENCER PLATT / AFP Wall Street no va aconseguir ahir refer-se de les males dades que arribaven del mercat del petroli
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain