La Vanguardia (Català-1ª edició)

Posa-te’l, posa-l’hi

La majoria dels homes que han contret el VIH d’altres homes no ho saben

- ANA MACPHERSON Barcelona

Un estudi elaborat a Holanda indica que una anàlisi de sida a l’any entre els homes que tenen una gran activitat sexual amb altres homes evitaria el 66% dels nous contagis.

Una anàlisi de sida a l’any entre els homes que tenen una gran activitat sexual amb altres homes, sempre que es garanteixi tractament immediat si donen positiu o profilaxi preexposic­ió si donen negatiu, evitaria el 66% dels nous contagis. És la conclusió d’un estudi fet a Holanda que s’acaba de publicar a la revista Science Translatio­nal Medicine.

Els investigad­ors parteixen de la realitat que comparteix­en la majoria dels països occidental­s: els tractament­s milloren, cada vegada s’hi pot accedir més bé, però el nombre de nous casos no baixa. La gent es continua infectant. Així que van optar per analitzar la font de contagi d’un grup de 617 homes que practicave­n sexe amb homes, on es concentren la immensa majoria de nous casos. Van comprovar que el 71% estaven infectats i no ho sabien, així com que havien estat contagiats per un 30% d’homes infectats que tampoc no ho sabien. I van aplicar un logaritme per arribar a la conclusió que, si aquest 70% surten de la seva ignorància gràcies a una anàlisi anual i reben el tractament adequat (l’immediat si és positiu, el profilàcti­c si és ne- gatiu), s’evitarien dues de cada tres noves infeccions.

“Són xifres que també encaixen amb la nostra realitat. A Catalunya, amb un nombre semblant de nous infectats, en tenim uns 600 a l’any, el problema és semblant: la xifra de nous contagis es manté i la majoria no ho sap. La diferència és que nosaltres ja donem el tractament immediat i tenim molt a mà les anàlisis, en hospitals, centres de primària, farmàcies i associacio­ns. Però no s’ha pres cap decisió sobre la profilaxi als negatius amb risc elevat”, explica Josep Maria Gatell, expert en sida del Clínic i codirector del programa Hivacat, que investiga una vacuna per al VIH.

De la troballa matemàtica dels holandesos es dedueix una proposta clara per frenar una infecció, controlada amb medicament­s però enormement cara (600 milions en antiretrov­irals a l’any a Espanya). França, Holanda, la Gran Bretanya i específica­ment la ciutat de San Francisco a Califòrnia han implantat el tractament profilàcti­c per a persones d’alt risc (homes amb sexe amb homes amb alta freqüència i un risc d’infectar-se d’un 3% anual) per reduir els nous casos. Els resultats d’aquesta medicació preventiva són molt bons: a San Francisco, una reducció del 30% de noves infeccions. “Però a Europa l’agència del medicament, l’EMA, no s’ha pronunciat, així que els països que l’han incorporat a les seves prestacion­s l’adquireixe­n com a medicament­s d’ús compassiu. I a Espanya ningú no el finança, en espera que parli l’EMA”, explica Gatell. Aquesta absurda situació podria començar a canviar aquest any, però tardaria almenys un altre any a traslladar-se als interessat­s. “Aquest tractament preventiu entre les persones amb més risc és molt més cost-eficient que esperar que emmalaltei­xin i donar-los el tractament durant tota la vida”, aclareix l’expert. La Conselleri­a de Salut, malgrat la interinita­t del Govern, manté una comissió per analitzar una sortida al bloqueig administra­tiu d’una opció tan eficaç per frenar els nous casos.

En l’estudi holandès també es concreta que el 43% dels que es van infectar ho van fer a través d’altres homes que estaven en el primer any d’infecció. “És l’etapa més contagiosa”, explica Gatell. “Una persona acabada d’infectar és una bomba amb una elevadíssi­ma càrrega viral que amb els mesos disminueix”.

L’organisme de l’ONU per a la sida (Onusida) va proposar el novembre passat com a objectiu global per al 2020 que el 90% de les persones infectades ho sàpiguen, que el 90% estiguin en tractament i que el 90% portin una càrrega viral indetectab­le. Aquest pla 90-90-90 és clau per parar en sec la propagació, perquè quan els seropositi­us estan tractats no transmeten el virus. Les estratègie­s són diferents segons la realitat de cada país, però per al model occidental, des de

Science Translatio­nal Medicine s’opta per la suma de test anual, tractament immediat als positius i profilaxi als negatius. A Espanya falta la profilaxi i una campanya decidida perquè el nucli d’homes amb més risc sàpiguen que val la pena el control anual.

 ?? GEMMA MIRALDA ?? La immensa majoria dels nous casos sorgeixen entre homes que practiquen sexe amb homes
GEMMA MIRALDA La immensa majoria dels nous casos sorgeixen entre homes que practiquen sexe amb homes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain