La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maduro desafia l’oposició a convocar un referèndum per fer-lo fora

El president veneçolà acusa els antichavis­tes de preparar un “cop parlamenta­ri”

- ELISABET SABARTÉS Caracas Enviada especial

La guerra entre poders ha començat a Veneçuela. Després de la cerimònia de constituci­ó de la nova Assemblea Nacional, dominada per l’oposició, van acabar 17 anys d’hegemonia chavista en totes les institucio­ns de l’Estat i, immediatam­ent, es va posar en marxa la batalla per la supervivèn­cia o el final del règim bolivarià. Ahir, en la primera sessió ordinària de la Cambra, els dos bàndols enfrontats en el legislatiu van posar les seves cartes sobre la taula, des de posicions fins ara irreductib­les.

De moment, el front antichavis­ta va prendre jurament als tres dipu- tats opositors l’elecció dels quals va impugnar l’oficialism­e i contra qui el Tribunal Suprem –sota control absolut de la revolució– va emetre una mesura cautelar per suspendre la seva investidur­a. Tot seguit, el número dos del règim i ara legislador ras, Diosdado Cabello, va abandonar l’hemicicle i va anunciar que el Partit Socialista Unit de Veneçuela denunciarà davant l’Alt Tribunal la direcció opositora del Parlament per desacatame­nt. “Cap llei que surti d’aquesta Assemblea Nacional no és vàlida, serà nul·la i no es promulgarà”, va dir Cabello.

L’incident va encendre els ànims, ja caldejats des del dia anterior, quan el nou president de la Cambra, el socialdemò­crata Henry Ramos Allup, va anunciar que la Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD) proposarà “en un termini de sis mesos” un mecanisme “per canviar el Govern per via constituci­onal”. L’article 72 de la Constituci­ó Bolivarian­a de Veneçuela estableix que tots els càrrecs i magistratu­res d’elecció popular poden ser revocats mitjançant una consulta a les urnes una vegada transcorre­guda la meitat del període per al qual van ser designats. El mandat del president Nicolás Maduro es va iniciar l’abril del 2013 i podria ser impugnat l’abril d’aquest any.

L’oposició encara no ha precisat si utilitzarà aquesta eina constituci­onal. Maduro, en canvi, sembla donar per fet que l’haurà d’afrontar. Poc després de l’inici de la nova legislatur­a, el president veneçolà va desafiar la MUD a organitzar una consulta. “Que convoquin un referèndum revocatori i el poble decidirà”, va dir a la televisió ofi- cial, denunciant que els partits antichavis­tes han provat fer-lo fora del poder com van fer amb el desaparegu­t cabdill revolucion­ari Hugo Chávez. “No és nou”, va dir el president sobre les intencions dels seus adversaris, per després advertir que encararà amb fermesa qualsevol altra iniciativa per destituirl­o. “Si ells vénen per altres vies, serà també, amb la Constituci­ó a la mà, el poble qui decideixi, i allà seré jo, com a president de la República, emparant la defensa de la democràcia i l’estabilita­t amb mà de ferro. A mi no em faran ni retrocedir ni tremolar. Jo estic molt tranquil”, va assegurar. Maduro tambñe va amenaçar els legislador­s que impulsin la seva eventual revocació i els va dir que la seva immunitat no serà impunitat si “conspiren amb un cop parlamenta­ri”.

La reacció del president chavista no va sorprendre i aprofundei­x la decisió de l’oficialism­e de torpedinar l’acció legislativ­a de la nova majoria opositora a la Cambra. L’estratègia de bloqueig va començar immediatam­ent després del triomf de la MUD, el 6 de desembre, amb accions com la creació d’un congrés paral·lel –el Parlament Comunal–, la impugnació dels resultats electorals en diverses circumscri­pcions –que han impe- dit la presa de possessió de tres diputats de l’oposició– i l’ús fora de termini dels poders habiltants, que faculten el cap d’Estat per legislar per decret.

En les hores prèvies a la constituci­ó de la nova Assemblea Nacional, Maduro va promulgar un paquet de 16 lleis, algunes d’orgàniques, per limitar el marge de maniobra dels antichavis­tes, si bé els seus poders habilitant­s van expirar el 31 de desembre. La més vistosa és la reforma de la llei del Banc Central de Veneçuela (BCV), que atorga el seu control al cap de l’Executiu. El nou text, inconstitu­cional segons tots els experts consultats, elimina la potestat de l’Assemblea Nacional per designar i ratificar els directius de la institució i l’atorga al president. També fixa que la informació dels índexs macroeconò­mics podrà ser secreta o confidenci­al, si així ho decideixen les autoritats del banc, i obre la possibilit­at de finançar el Govern sense control de cap òrgan fiscalitza­dor.

Fa més d’un any que el BCV no publica informació sobre l’estat de l’economia veneçolana, que travessa una greu crisi per l’escassetat generalitz­ada d’aliments i productes bàsics i amb una inflació estimada propera al 200%. L’oposició afirma que la desfeta només pot ser contrarest­ada amb la fi del model centralitz­at sota control del règim chavista i planteja com a condició indispensa­ble la sortida del poder de l’oficialism­e. Maduro, que des de fa un mes va demanar la dimissió de tot el seu gabinet i governa en solitari, ha promès un pla d’emergència per resoldre els problemes d’abastament, que atribueix a una pretesa guerra econòmica orquestrad­a per la dreta contra el seu Govern.

La MUD anuncia que llançarà en sis mesos un mecanisme “per canviar el Govern per via constituci­onal”

 ?? RONALDO SCHEMIDT / AFP ?? Empleats de l’Assemblea Nacional veneçolana retiren de l’edifici imatges del desaparegu­t president Hugo Chávez
RONALDO SCHEMIDT / AFP Empleats de l’Assemblea Nacional veneçolana retiren de l’edifici imatges del desaparegu­t president Hugo Chávez
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain