La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ciutadà anomenat Bloomberg

El ric exalcalde de Nova York es passa el dia al jutjat com a possible jurat

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La pregunta té la seva cosa. Sobretot si se sospesa la trajectòri­a de l’interrogat, un dels personatge­s més populars a Nova York. –Quina és la seva ocupació? –Administro una companyia d’informació financera.

La que va plantejar l’interrogan­t, com si no sabés res, era la jutgessa Laura Ward. I el que va respondre es diu Michael Bloomberg, de 73 anys. En cap moment no va esmentar que havia exercit tres mandats com a alcalde de la Gran Poma –fins a l’1 de gener del 2014– i que la seva societat, Bloomberg LP, és un dels més influents conglomera­ts en l’àmbit de la comunicaci­ó i investigac­ió de mercats.

La seva fortuna, segons la revista Forbes, s’enfila a més de 37.000 milions de dòlars. Ocupa el lloc número 14 entre els més rics del món. Consta entre els deu més afortunats als EUA.

Com va explicar ahir The New York Times, Michael Bloomberg va estar dimarts a la seu del Tribunal Suprem de Manhattan. La magistrada, el fiscal i els advocats el van interrogar. No com un presumpte, sinó com un ciutadà més a qui li toca afrontar l’obligació democràtic­a d’exercir de jurat. El seu servei va començar dilluns i dimarts ja va estar a disposició per a un cas. A Wan Lin, de 55, l’acusaven d’assaltar un home al barri de Chinatown. Va compartir aquelles hores amb un carter, una secretària, una empleada de restaurant, un professor i un directiu bancari. El van sotmetre al mateix procés indagatori.

–Coneix algú que es dediqui al compliment de la llei?

–55.000, des del cim fins a la base. Molts són amics.

Va evitar referir-se al fet que, en la seva lluita contra el lobby de les armes, se situa com un dels aliats del president Barack Oba- ma. Així que va cedir la vara de comandamen­t a Bill de Blasio, Bloomberg es va posar a treballar amb l’objectiu de complicar la venda de rifles, fusells i pistoles.

Al formulari es van incloure qüestions com quines aficions té. “Estudiar espanyol i jugar al golf”, va reconèixer. Fa uns anys,

En la selecció va amagar la condició d’exalcalde i va confessar els seus hobbies: “Estudiar espanyol i jugar al golf”

quan afrontava la campanya electoral per a la seva segona reelecció, Bloomberg va declarar a La Vanguardia que una de les seves professore­s de la llengua de Cervantes era una barcelonin­a de 27 anys. “Parla català, espanyol, francès, anglès... i té un cos excepciona­l”, va confessar.

Un ciutadà que va participar en la selecció va escriure a Twitter: “M’ha semblat veure el fantasma de l’alcalde d’una altra època”. No és més que el reflex de la sorpresa que va causar en el grup.

Bloomberg va servir en jurats en dues ocasions en temes penals i en un de civil abans de posar-se al capdavant de la ciutat el 2002. El 2007 li va tornar a tocar, però no el van selecciona­r pel fet que era alcalde. Aquest dimarts també el van descartar. El fiscal va renunciar-hi en saber que havia fet plans de viatge per demà. La defensa hi va estar d’acord. Igual que tots, però no tant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain