La Vanguardia (Català-1ª edició)

Herois del repudi a la màfia

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Sicília va ser el bressol de la Cosa Nostra, una de les organitzac­ions criminals més potents i internacio­nalitzades de la història. El món ho sap bé, en part gràcies a l’impacte del cinema. Resulta menys conegut, però, que han estat també sicilians els qui, al llarg de més d’un segle, s’han oposat amb gran coratge –i sovint pagant el preu de les seves vides– a la formidable pressió intimidatò­ria dels clans delictius sorgits a l’illa.

La junta municipal de Palerm, encapçalad­a de nou per l’incombusti­ble Leoluca Orlando –que va ser alcalde fa 30 anys–, acaba de donar llum verda a la creació d’un museu dedicat a les figures i els moviments antimàfia, el primer d’aquesta índole a Itàlia. Es tracta d’una idea acariciada des de fa anys pel Centre Sicilià de Documentac­ió Giuseppe Impastato, una institució creada el 1977 i que porta el nom de l’escriptor, periodista i polític assassinat un any després, just el mateix dia que les Brigades Roges segaven la vida d’Aldo Moro, el líder democristi­à i antic primer ministre.

L’Ajuntament de Palerm posarà a disposició del nou museu, que es podria dir No Mafia Museum, un edifici noble del centre de la ciutat, el palau Gulì. Perquè el projecte es materialit­zi encara caldrà recaptar els fons per habilitar les sales i dotar-les de moderns mitjans audiovisua­ls. La major part del material procedirà del Centre Impastato, que atresora un valuós arxiu i biblioteca, amb múltiples actes judicials dels processos a la màfia, fotos, enregistra­ments i pel·lícules.

L’objectiu dels promotors del museu és redoblar l’esforç per “promoure els valors de la legalitat i de la lluita contra la criminalit­at organitzad­a”. Segons Orlando, la nova institució cultural posarà molt d’èmfasi a les escoles, per crear “una consciènci­a civil forta i una ciutadania activa i responsabl­e”.

Pel fundador del Centre Impastato, Umberto Santino, crear el museu és un pas important “perquè hi ha un estereotip segons el qual tots els sicilians érem súbdits de la màfia fins que van arribar els jutges Falcone i Borsellino (assassinat­s el 1992) i després pràctica- ment la màfia va desaparèix­er i ens vam alliberar”.

“En realitat darrere hi ha una història molt llarga que comença amb les lluites camperoles a finals del segle XIX –explica Santino a La Vanguardia–. Eren uns moviments de masses. No es manifestav­en específica­ment contra la màfia. Ho feien per drets elementals, el dret al treball, al vot, a ser ciutadans plens. Però es van enfrontar a propietari­s de terres, a mafiosos, que van recórrer a la violència, matant molts camperols i els seus dirigents, abans de la Primera Guerra Mundial, als anys vint i després als anys quaranta i cinquanta. No només és la història de personatge­s concrets; és la història d’un poble”.

El combat contra la màfia està farcit de màrtirs, de variades profession­s, des de jutges i policies a polítics, periodiste­s, empresaris i fins a capellans. El cas de Giuseppe Peppino Impastato va ser excepciona­l en el seu temps. Nascut en una família mafiosa, es va rebel·lar, un anatema per a la cultura criminal. Militant d’extrema esquerra, va fundar una emissora, Radio Aut, en què denunciava amb sarcasme els capos, en especial Gaetano Badalament­i, el clan del qual controlava el tràfic de drogues a l’aeroport de Palerm. A Impostato el van matar durant la campanya de les eleccions municipals. Era candidat per Democràcia Proletària.

Santino admet que la Cosa Nostra, tal s’entenia en altre temps, amb la seva força de coacció física, està afeblida pels cops policials i les severes condemnes, però alerta que la gestió dels ingents capitals acumulats continua sent un greu problema. L’estudiós és molt escèptic sobre l’estratègia de la prohibició, en especial del negoci de la droga, perquè contribuei­x a crear gegantins patrimonis fora de la legalitat. Santino està molt preocupat per la joventut, atesa la necessitat de recórrer a la feina en negre, “darrere de la qual sovint hi ha les organitzac­ions criminals”. I conclou: “És important l’activitat repressiva, abans inexistent, però sobretot és important el desenvolup­ament de l’economia legal”.

La lluita contra els clans es remunta a les rebel·lions camperoles de finals del segle XIX

 ?? LABRUZZO / AP / ARXIU ?? No només el jutge Falcone. Restes de l’atemptat que va matar el jutge sicilià el 1992; abans molta gent desconegu
da va combatre la màfia
LABRUZZO / AP / ARXIU No només el jutge Falcone. Restes de l’atemptat que va matar el jutge sicilià el 1992; abans molta gent desconegu da va combatre la màfia
 ??  ?? Palerm obrirà
el primer museu italià dedicat a tots aquells que han desafiat la Cosa Nostra
Palerm obrirà el primer museu italià dedicat a tots aquells que han desafiat la Cosa Nostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain