La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PNB té la claueta

- Enric Juliana

La nit del 20 de desembre, Andoni Ortuzar Arruabarre­na va entrar al vestíbul de Sabin Etxea amb els braços amunt, com si el Partit Nacionalis­ta Basc fos el gran guanyador de les eleccions. A l’elegant seu central del PNB al barri d’Abando de Bilbao, construïda al solar on s’aixecava la casa natal de Sabino Arana Goiri, hi havia molta satisfacci­ó, malgrat la sorprenent entrada en escena de Podem com a partit més votat al País Basc.

El periodista Ortuzar, des del 2013 president de l’Euskadi Buru Batzar, òrgan directiu del vell partit basc, tenia prou motius per mostrar-se tant eufòric. El PNB acabava d’obtenir un notable resultat electoral –malgrat la sorpresa Podem– i una esplèndida posició al tauler.

Bon resultat en xifres: trescents mil vots i sis diputats. Primera posició a Bizkaia, segona a Gipuzkoa, tercera a Àlaba. Tres punts menys que el 2011, un retrocés gens comparable a la significat­iva marxa enrere del PSE-PSOE i a la forta davallada de l’esquerra independen­tista agrupada al voltant de Bildu.

El País Basc està envellint a més velocitat que la resta d’Espanya. La natalitat és baixa i el percentatg­e d’immigrants en una població de dos milions d’habitants se situa en la meitat de la mitjana. El PNB és imbatible entre la gent madura i els quadres dirigents. És el Partit del Concert. És el partit de l’es- tabilitat, que torna a atreure a la gent d’ordre que estava amb el PP. I, de sobte, emergeix Podem, afaitant en sec el PSOE i Bildu. La distància entre els nacionalis­tes i Bildu s’ha eixamplat. El 2011 era de quatre punts, ara gairebé arriba a deu. En les eleccions al Parlament basc previstes per a la tardor, Podem di- fícilment destronarà el PNB.

Victòria estratègic­a. Òptima posició al tauler i flaquesa dels programes contraris al concert foral, ja que el PP no podrà ser totalment condiciona­t per l’uniformism­e de Ciutadans. Aquest era l’escenari més temut a Sabin Etxea abans del 20-D.

Els sis diputats del PNB poden tenir molt joc. Com que la suma de les esquerres (PSOE, Podem, IU) no supera a la suma PP-Ciutadans, el vot afirmatiu dels nacionalis­tes bascos seria imprescind­ible per a la investidur­a de Pedro Sánchez i per a l’estabilita­t d’un hipotètic govern socialista en minoria. En aquest qua- dre, el PNB també podria condiciona­r l’actitud dels sobiranist­es catalans marcant la pauta d’un eventual retorn de CDC i ERC al pactisme.

Sánchez no pot fer res sense el suport del PNB –partit no independen­tista–, i el grup parlamenta­ri que dirigirà Aitor Esteban podria moure’s en direcció contrària, oferint la seva abstenció al Partit Popular per empènyer els socialiste­s en la mateixa línia. L’Euskadi Buru Batzar ha mantingut una excel·lent relació i comunicaci­ó amb Pedro Sánchez des de la seva elecció com a secretari general.

El PNB no té la clau que tot ho obre, però sí la claueta.

Els nacionalis­tes bascos tenen a les mans la hipòtesi Sánchez, i també podrien ajudar Rajoy

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Andoni Ortuzar, president del Partit Nacionalis­ta Basc, durant la nit electoral del 20-D
LUIS TEJIDO / EFE Andoni Ortuzar, president del Partit Nacionalis­ta Basc, durant la nit electoral del 20-D
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain