La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament elegeix els seus senadors en el que pot ser l’últim ple

- REDACCIÓN Barcelona

Malgrat la incertesa que hi ha sobre si finalment el president de la Generalita­t en funcions i líder de CDC, Artur Mas, convocarà dilluns vinent eleccions anticipade­s pel seu desacord amb la CUP, el Parlament es reunirà avui per elegir els vuit senadors de designació autonòmica.

Una cita a la Cambra catalana que podria ser l’última d’una legislatur­a efímera, tot just tres mesos des de les eleccions del 27-S, si finalment Junts pel Sí i la CUP no arriben a un acord d’investidur­a i es convoquen eleccions anticipade­s per a mitjan març.

La designació en el ple dels senadors autonòmics és un tràmit ordinari que culminarà amb el nomenament de Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad (Esquerra Republican­a), Mirella Cortés i Bernat Picornell per Junts pel Sí, José Montilla pel Partit dels Socialiste­s de Catalunya (PSC), Sara Vilà per Catalunya Sí Que Es Pot, Xavier García-Albiol pel Partit Popular català i Francesc Xavier Alegre per Ciutadans.

Els grups parlamenta­ris van inscriure abans de Nadal els seus candidats en el Parlament i la comissió de l’estatut dels diputats va dictaminar la setmana passada a favor de l’elegibilit­at de tots ells, un tràmit previ perquè el ple els pugui designar.

La Cambra catalana va apostar, amb els vots de tota l’oposició –inclosa la CUP–, per configurar el repartimen­t de senadors per designació autonòmica partint del sistema de restes majors.

Un model que va fer perdre un dels cinc representa­nts als quals optava JxSí, i que va permetre que Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i el Partit Popular tinguessin un cadascun.

Li correspon al Parlament designar a l’inici de cada legislatur­a els senadors que represente­n la Generalita­t, un tràmit que s’ha vist posposat fins aquest dijous per la celebració de les eleccions generals del 20 de desembre.

L’aparença ordinària del ple d’aquest dijous es contraposa al simbolisme que comporta: podria ser l’últim de la XI legislatur­a si finalment hi ha noves eleccions, i serà el primer en què els diputats de Junts pel Sí i la CUP es trobin després del no definitiu a Mas dels anticapita­listes.

A aquesta sensació de final de curs anticipat s’hi afegirà que després del final del ple els representa­nts de Junts pel Sí i la CUP es reuniran per última vegada per intentar arribar a un acord d’investidur­a que, ara mateix, cap de les dues parts no considera probable. Ni la CUP vol Mas ni JxSí vol un altre candidat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain