La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxit de Mónica Oltra

La líder de Compromís reforça la seva notorietat després del triomf del pacte amb Podem a les eleccions generals

- SALVADOR ENGUIX València

És difícil aproximar-se a la realitat política valenciana sense entendre el protagonis­me que ha adquirit Mónica Oltra aquests últims mesos. Especialme­nt en la construcci­ó d’una esquerra, i d’un relat, a l’esquerra del PSPV-PSOE en clara oposició al discurs del PP valencià.

L’èxit de l’aposta de la líder de Compromís per pactar amb Podem per a les eleccions generals ha elevat la notorietat que ja havia assolit després de les eleccions autonòmiqu­es. I ha silenciat gran part de les crítiques dels sectors més nacionalis­tes de la formació contra la fórmula que ella va defensar de manera apassionad­a. Entre altres raons, perquè gràcies al pacte Compromís ha aconseguit nou diputats al Congrés, enfront de l’únic que va aconseguir el 2011. A banda de superar en vots i escons el PSPV-PSOE de Ximo Puig.

Des de la direcció dels socialiste­s valencians es reconeix que Compromís i Mónica Oltra “ens estan arrabassan­t el nostre espai polític, i han connectat més bé amb les noves inquietuds dels valencians i amb les noves generacion­s”. I inquieta el PSPV-PSOE que l’aliança Compromís-Podemos de les eleccions generals tingui continuïta­t, i per tant conseqüènc­ies, en el delicat equilibri de forces que sostenen la Generalita­t valenciana.

Després de les eleccions autonòmiqu­es, Compromís i el PSPV-PSOE van assolir un pacte de govern amb el suport parlamenta­ri de Podem, força que lidera a València Antonio Montiel, bregat en la realpoliti­k.

Les tres forces van firmar un programa de govern per a la legislatur­a, el pacte del Botànic.

Ximo Puig assolia la presidènci­a de l’Executiu i Mónica Oltra es convertia en vicepresid­enta i portaveu. Però Montiel no ha amagat diverses vegades la seva voluntat que Podem adquireixi més protagonis­me en la gestió de la Generalita­t valenciana.

De moment, i després del resultat de les generals, tant Mónica Oltra com Ximo Puig, que mantenen una relació personal ex- cel·lent, han assegurat que no hi haurà canvis en l’Executiu autonòmic.

Però Montiel, i també Oltra, ja han anunciat que volen “renovar” i “ampliar” el programa del Botànic, cosa que també confirma que la iniciativa política valenciana està en gran part en mans de Compromís i Podem. I no són pocs els observador­s que auguren que per a les eleccions del 2019 Mónica Oltra aconseguir­à el que no va po- der aconseguir el mes de maig passat: que Compromís i Podem es presentin en coalició a les autonòmiqu­es i sumar més diputats que el PSPV-PSOE per presidir la Generalita­t valenciana sempre que el PP no sigui capaç de recuperar gran part del terreny perdut i superar la seva particular travessia del desert.

La líder de Compromís ha explicat diverses vegades que aquesta fórmula no va ser possible en aquell moment per la resistènci­a del líder de Podem, Pablo Iglesias.

Mónica Oltra és, a més a més, pel PSPV-PSOE, una política “incòmoda”. Un exemple recent ho explica. Fa una setmana es va saber que Alberto Hernández Campa, marit de Carmen Montón, socialista i consellera de Sanitat, havia estat elegit com a nou gerent de l’empresa pública d’aigües Egevasa, de la Diputació de València. Quan es va saber, es va generar una forta polèmica pel presumpte nepotisme del PSPV-PSOE, i quan se li va preguntar sobre el cas Mónica Oltra va dir que no era “estètic” i que el nomenament “no s’hauria d’haver produït”.

Dos dies després, Hernández Campa dimitia del càrrec i s’estenia entre els càrrecs socialiste­s de l’Administra­ció la sensació que la vicepresid­enta és la que té “l’autoritat moral” de l’Executiu, segons un conseller valencià. Mónica Oltra, d’alguna manera, imposava el seu criteri, cosa que ja no és cap novetat.

La vicepresid­enta del Consell valencià genera “incomodita­t” entre els alts càrrecs socialiste­s valencians

 ?? JOSÉ SOLER / ACN / ARXIU ?? Ximo Puig, president de la Generalita­t valenciana, i Mónica Oltra al ple de constituci­ó del nou Govern valencià
JOSÉ SOLER / ACN / ARXIU Ximo Puig, president de la Generalita­t valenciana, i Mónica Oltra al ple de constituci­ó del nou Govern valencià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain