La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos fets, dos colors

- Eulàlia Solé E. SOLÉ, sociòloga i escriptora

Un d’encoratjad­or, un altre de lamentable; un de blanc i l’altre negre. Rutilant el fet que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat hagi contractat 25 persones que es troben a l’atur per fer tasques de jardineria durant sis mesos. Alhora que s’encarregue­n del mantenimen­t de les zones verdes de la vila adquiriran formació profession­al en la neteja i el mantenimen­t de boscos. Un benefici per a la població en general i una millora dels respectius currículum­s personals de cara a trobar ocupació. Hi ha iniciative­s que conviden a confiar en la intel·ligència i la capacitat d’empatia dels dirigents, mentre que per un altre cantó hi ha circumstàn­cies que fan caure l’ànima als peus.

És el cas del geriàtric d’Arenys de Mar on la Nit de Nadal un zelador va agredir nou dones residents, amb abusos sexuals inclosos. Que l’home, segons s’ha publicat, anés begut i a més hagués consumit altres drogues constituei­x un fet puntual, però no així el conjunt de condicions que van propiciar l’assalt. Quan l’empleat va arribar a la residència per començar el torn de nit ja estava ebri; no obstant això, cap persona responsabl­e de l’entitat no ho va tenir en compte. Per altra banda, de ben segur que les àvies assaltades degueren cridar, sense que ningú no les sentís ni les socorregué­s. Com va ésser possible? Doncs perquè per a 100 residents, distribuït­s ni més ni menys que en cinc plantes, només hi havia dos cuidadors, seguint la norma que tenen establerta. Situació habitual –només una persona per atendre’n 50!– que no sols impedeix dispensar una bona atenció sinó que en el cas de què parlem va permetre que el delicte no fos advertit per la treballado­ra que compartia el torn.

Indignació vers la residència tant com vers el nul control dels serveis públics respecte de l’estàndard de funcioname­nt d’aquest geriàtric. No sabem si s’ha obert un expedient o no, no sabem si en altres residèncie­s per a gent gran es donen i es consenten condicions semblants. I també ignorem si els familiars estan assabentat­s o no del tipus d’atenció que reben els asilats.

Color blanc en l’assenyada iniciativa del Baix Llobregat, fosc i tenebrós en l’afer del Maresme. Vulnerable­s els que no disposen d’un lloc de feina per guanyar-se la vida; vulnerable­s els ancians que no poden valdre’s per si mateixos i els manca l’amor necessari per preservar-los de tot mal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain