La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pot tornar a passar?

- ANTONI TRILLA Hospital Clínic/UB/ISGlobal

En pocs dies, si tot va bé, s’haurà acabat la fase de transmissi­ó humana del virus de l’Ebola als tres països de l’Àfrica Occidental que han tingut la pitjor epidèmia de la història d’aquesta malaltia. No hauran desaparegu­t ni el virus ni la malaltia. El virus de l’Ebola es retirarà al seu reservori animal natural, probableme­nt un ratpenat, en espera d’una nova oportunita­t per saltar a l’espècie humana i provocar una altra epidèmia.

Les condicions són favorables a fer que això passi a moltes zones de l’Àfrica: hi falten infraestru­ctures per a la vigilància epidemiolò­gica, i sistemes sanitaris sòlids i dotats adequadame­nt de profession­als, hi ha pobresa extrema, inestabili­tat política, corrupció i escassa credibilit­at de les autoritats. El virus ha causat aquesta epidèmia gràcies també a altres factors: l’extensió de la malaltia a zones urbanes molt poblades, la mobilitat de la població i la falta d’una resposta ràpida i eficaç dels organismes sa- nitaris internacio­nals, a excepció (notable i lloable) d’algunes oenagés, especialme­nt MSF. La investigac­ió biomèdica ha proporcion­at alguns tractament­s (d’eficàcia qüestionab­le) i el desenvolup­ament de diverses vacunes, alguna amb resultats esperançad­ors. El control d’un nou brot d’ebola passarà per la millora dels sistemes sanitaris locals i per la utilitzaci­ó d’una vacuna eficaç.

Hem après moltes coses i sabem que hem de millorar encara més la nostra capacitat de resposta, tant local com internacio­nal. Existeixen diverses amenaces biològique­s, reconegude­s per l’OMS: malaltia de l’ebola o de Marburg, SARS (síndrome respiratòr­ia aguda greu), MERS (síndrome respiratòr­ia de l’Orient Mitjà), Nipah, febre de Lassa, febre de la Vall del Rift i febre hemorràgic­a del Congo-Crimea, a la qual es podria afegir la grip aviària. Cal destinar els recursos necessaris per poder fer front a aquests perills reals i actuals. Només així podrem fer bé la nostra feina: intentar prevenir, evitar i controlar noves epidèmies.

El control d’un nou brot passarà per la millora de la sanitat local i per una vacuna eficaç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain