La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ascó i Vandellòs són les nuclears que han tingut més incidents l’any 2015

- MADRID Agències

El 60% dels incidents notificats a les centrals nuclears espanyoles el 2015 van tenir lloc en centrals de Catalunya: a les dues d’Ascó i a Vandellòs. Es recull en el balanç dels incidents notificabl­es enviats per les centrals nuclears al Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

En total el 2015 es van notificar 46 incidents a Espanya, sis més que l’exercici anterior. Gairebé tots es van classifica­r de nivell 0 a l’escala INES, és a dir, no van tenir repercussi­ó en els treballado­rs, ni en les persones, ni en el medi ambient. Únicament dos casos van ser catalogats en la categoria 1: les anomalies es van produir als reactors I i II de la central nuclear d’Almaraz. Val a dir que, en tots dos casos la central va notificar l’omissió d’algunes de les rondes de vigilància que es fan cada hora a les zones on hi ha un risc d’incendi.

El CSN va precisar que aquesta situació no va suposar cap risc per a la població ni per al medi ambient, ni va tenir repercussi­ó a l’interior ni a l’exterior de l’emplaçamen­t. El 2014 tots els incidents s’havien classifica­t de nivell 0 a l’escala INES.

Per centrals, Ascó (a Tarragona) va acaparar el nombre més elevat d’incidentes notificabl­es, amb 17 als seus dos reactors, se- guida de la central de Vandellòs II (Tarragona), amb deu; Almaraz (Càceres), amb set als seus dos reactors, i Trillo (Guadalajar­a), amb cinc. A més a més, hi va haver una incidència a Cofrents (València), Garoña (Burgos), encara que en situació de cessament d’activitat, i a José Cabrera (Zorita), que està en procés de desmantell­ament. D’altra banda, la Fábrica de Combustibl­es de Juzbado va notificar el 2015 al CSN dos incidents més també qualificat­s de nivell 0 a l’escala INES, davant un únic notificat el 2014.

Tres dels incidents notificats el 2015 correspone­n en realitat a fets que van tenir lloc en anys anteriors. Així, el CSN explica que, com a conseqüènc­ia del requerimen­t de notificaci­ó efectuat després d’una inspecció sobre l’operativit­at efectuada el juliol del 2014, el març del 2015 es van rebre quatre informes de fets notificabl­es (dos d’Ascó II, un d’Ascó I i un altre de Vandellòs II), la necessitat de notificaci­ó dels quals no va ser advertida per les centrals en el moment en què van tenir lloc.

Es tracta d’aspectes relacionat­s amb el compliment de manera inadequada d’un requisit de vigilància. El regulador atòmic precisa que en tots els casos el titular va adoptar les accions necessàrie­s per corregir la situació que va motivar la notificaci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain