La Vanguardia (Català-1ª edició)

La gent gran (també) gaudeix de la xarxa

Un estudi de la UOC descobreix que es redueix la bretxa generacion­al en la utilitzaci­ó d’internet

- FRANCESC BRACERO Barcelona

El pròxim 6 d’agost es complirà un quart de segle des que Tim Berners-Lee va engegar el primer servidor de la www (world wide web o xarxa d’abast mundial). En aquests 25 anys la gran majoria de la població dels països avançats ja s’ha connectat i això queda reflectit a les dades. Si fa deu anys nombrosos estudis alertaven sobre una “fractura digital” intergener­acional, entre diferents grups de població segmentats per edats, les diferèncie­s ara semblen començar a difuminars­e, com apunta un estudi de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC), que ha revelat una implicació superior a l’esperada de les persones grans al món digital.

Els resultats d’aquest informe, emmarcat en el World Internet Project, una plataforma d’estudi de l’impacte mundial de la xarxa nascut a la Universita­t de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), han estat dirigits per part de la UOC per la doctora Mireia Montaña. En la investigac­ió per descobrir la relació de la gent gran amb les noves tecnologie­s, es va determinar que tant el grup més jove (de 61 a 70 anys) com el de més edat (a partir de 71 anys) “donen una transcendè­ncia informativ­a a internet similar a la resta de la població, al voltant del 78%”.

L’estudi precisa que, encara que en consumeixe­n “per sota de la mitjana espanyola”, la gent gran “utilitza internet de forma habitual”. En concret, el 69% dels de 61 a 70 anys comproven el seu correu electrònic diàriament, i entre els més grans de 70 anys ho fan un 58%.

L’informe assenyala com a “molt destacable l’ús que fa la gent gran d’internet per llegir notícies, amb un percentatg­e molt similar a la mitjana de la po- blació, al voltant del 58%”. Sobre la considerac­ió que té la gent més gran dels mitjans de comunicaci­ó més tradiciona­ls, l’informe apunta que “la televisió està molt valorada com a font informativ­a i com a entretenim­ent”.

Els autors indiquen que aquest grup d’edat atorga “molta transcendè­ncia” a la premsa com a suport informatiu, sobretot a partir dels 71 anys (67%). Aquest grup de persones també són els que donen més repercussi­ó a la ràdio com a mitjà informatiu (78%), cosa que representa una gran distància, de 19,2 punts per sobre de la mitjana espanyola.

A més de les consultes habituals del correu, busquen informacio­ns sobre productes i viatges

Sense ser tan assidus a la recerca de tota mena d’informacio­ns a internet, la gent gran també persegueix informar-se. Principalm­ent ho fan sobre “productes o qüestions aparellade­s amb la salut (24%)”. L’informe detalla que “una de les informacio­ns que més busquen sobre els productes és el preu, per poder compararlo­s. I un dels productes sobre els quals busquen informació habitualme­nt són els viatges”.

En aquest cas, el grup de 61 a 70 anys té un hàbit similar al de la resta de la població (41%), encara que “decreix significat­ivament” en el grup de més edat (22%).

 ?? PERE DURAN ?? Carmel Serra i Jaume Sabrià participen al programa Sempre Acompanyat­s
PERE DURAN Carmel Serra i Jaume Sabrià participen al programa Sempre Acompanyat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain