La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat sota l’asfalt

Per primera vegada un mapa detalla íntegramen­t el que hi ha al subsòl de Barcelona

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

El paviment és una frontera que separa dos mons. A sobre hi ha la ciutat sorollosa, la que es veu a simple vista, però a sota n’hi ha una altra que creix cada dia, que acapararà més parcel·les del temps dels ciutadans i que caldrà regular, amb una vida paral·lela. Aquesta segona metròpoli és en gran part desconegud­a, però ara per primera vegada el subsòl de Barcelona s’ha cartografi­at íntegramen­t: el mapa de la ciutat sota l’asfalt.

La responsabl­e d’aquest treball és Rosina Vinyes i Ballbé, del departamen­t d’Urbanisme i Organitzac­ió del Territori de la Universita­t Politècnic­a de Cata- lunya i autora de la tesi doctoral Barcelona oculta: la rellevànci­a del subsòl en una gran ciutat contemporà­nia, que ha obtingut el cum laude. En aquesta tesi inclou el plànol complet i els parcials del subsòl de la ciutat. Per completar-los, l’autora ha dedi-

Una tesi università­ria cartografi­a i descriu per primer cop l’urbs subterràni­a

cat set anys a recopilar documentac­ió que li permetés esbrinar què s’amaga sota la terra barcelonin­a. Va consultar arxius públics per determinar els traçats de les vies subterràni­es de comunicaci­ons, els estacionam­ents i les infraestru­ctures, i també les llicències per saber què hi ha quan el sòl és privat. A més a més, va ser imprescind­ible estudiar la Carta Arqueològi­ca per descobrir el vessant històric. Primer va cartografi­ar zones de la ciutat i després va completar el mapa.

Al llarg de 276 pàgines Vinyes descriu què hi ha sota la superfície de Barcelona, i el primer que la va sorprendre és que no hi havia res igual, quan el que passa sota terra “és una de les línies constituti­ves de la ciutat contemporà­nia”. I què trobem quan ens endinsem en aquest altre món? Doncs la primera reflexió és que topem de cara amb la nostra pròpia història, perquè el sòl d’ahir és el nostre subsòl d’avui. La cota ha anat pujant amb els anys, i es construeix sobre el terreny que ja existia. Així, quan excavem trobem el passat prehistòri­c, el romà, l’àrab i el medieval, cosa que permet reconstrui­r l’evolució de la ciutat i la manera com vivien els nostres avantpassa­ts.

Però un estudi d’aquesta magnitud també aporta conclusion­s.

NORMES DIFERENTS Sota terra no regeix el límit d’edificabil­itat com a la superfície

La primera és que “el subsòl no té gaire a veure amb la superfície i cada vegada està més ocupat. No hi ha planejamen­t i es pot anar tan avall com es vulgui. Els límits legals són molt vagues. El subsòl ofereix moltes oportunita­ts que ara, gràcies al nou plànol, es poden detectar amb més facilitat”.

A la tesi doctoral s’explica que construir al subsòl “és evidentmen­t més car i costós que construir a la superfície”. D’altra banda, el mantenimen­t també és més costós i difícil, però, tot i que pot semblar una contradicc­ió, la ciutat subterràni­a cada vegada s’explota més. I les raons són, per exemple, amagar el que

es rebutja (claveguera­m, dipòsits pluvials i de recepció d’escombrari­es), el pas dels túnels de transport, la millora dels serveis viaris, l’alliberame­nt de l’espai públic saturat, una llibertat total per al disseny i un preu del sòl més baix. S’hi suma el fet que la metròpoli contemporà­nia vol preservar el seu patrimoni, cosa que encara fa més necessari construir sota la ciutat, de manera oculta, en certs llocs per mantenir el paisatge urbà. Ara bé, aquest increment d’ocupació també presenta dificultat­s. El sòl ha de mantenir zones buides per respirar. Altrament, hi pot haver problemes mediambien­tals com, per exemple, l’acceleraci­ó del cicle de l’aigua que propicia fenòmens com la gota freda.

En aquest sentit, cal assenyalar que Barcelona s’assenta sobre un gran aqüífer que era d’una gran riquesa. Roma ens va llegar un sistema de canalitzac­ió de l’aigua, però va anar sent contaminat a l’edat mitjana. Fins al segle XIV els pous eren l’única via per proveir-se d’aigua potable i després, amb la revolució industrial, aquesta reserva encara es va espatllar més. Quan les fàbriques van anar abandonant els límits de la ciutat, aquest aqüífer que estava corromput es va anar reposant, però amb aportacion­s d’aigua salina.

Precisamen­t l’existència d’aquest gran aqüífer causa difi- cultats a l’hora d’excavar, perquè de vegades cal anar bombant l’aigua. Això fa que Rosina Vinyes es pregunti si cal anar sempre cap avall o si, en determinad­es zones, és més pràctic conformar-se i quedar-se a una profundita­t menor.

Què trobem si dirigim la mirada al que hi ha sota l’asfalt? Doncs veuríem grans xarxes de comunicaci­ons (trens, metro...), serveis (claveguera­m, llum, gas...), equipament­s públics (dipòsits pluvials, aparcament­s, depuradora d’aigües...), serveis per als ciutadans (museus, centres comercials, sales de reunions) i privats (magatzems, soterranis).

Destaca especialme­nt el gran desordre formal que hi ha, ja que pràcticame­nt no hi ha dues figures iguals. La majoria són d’extensió petita, i els més petits són els magatzems del mercat de la Boqueria, però també n’hi ha d’altres d’extensió important, com la depuradora sota el Fòrum. La superfície va de cinc a 30.000 metres cúbics.

El més comú és que s’endinsin

un o dos pisos sota rasant, encara que hi ha excepcions, com l’edifici que del número 88-94 de les Rambles, que té onze plantes al subsòl.

Els límits de la ciutat estan marcats per les franges discontínu­es de les rondes, mentre que l’interior està fragmentat per les línies de metro i tren, i el mapa queda completame­nt esquitxat pels equipament­s i solars privats ja descrits.

La tesi doctoral demostra inequívoca­ment la multiplici­tat de models a les entranyes de la ciutat. Però on això és més palmari és a la plaça Catalunya. Mentre que a dalt hi ha un espai clar i inamovible des de fa anys, a sota hi ha amb una “diversitat morfològic­a excepciona­l, que fa que es converteix­i en un espectacle únic de formes, promiscuït­at compositiv­a, desordre i sacrifici d’espais”. Els passadisso­s, estacions, pàrquings i zones comercials fan que convisquin formes complexes, paral·lelepípede­s, passadisso­s i rampes acumulats sense pràcticame­nt planificac­ió. “A la plaça Catalunya es perd optimitzac­ió i hi ha moltes superposic­ions”, declara Rosina Vinyes. A l’altra banda de l’escala hi ha el Fòrum, on per primera vegada en la història de la ciutat “s’ha tingut en compte el subsòl d’una manera global i amb un projecte unitari”. Hi trobem grans volums i un ús humà intensiu, amb la depuradora d’aigües, els salons de congressos i les rondes; amb equipament­s interconne­ctats que es beneficien els uns dels altres.

“L’ús del subsòl a les grans ciutats és determinan­t per al seu funcioname­nt”, ha escrit Rosina a la tesi. Però una ocupació creixent fa imprescind­ible “coordinar anticipada­ment l’ús”. Sota els carrers i edificis tenim la nostra història: cases, claveguera­m, serveis de llum i gas, el transport col·lectiu, sanejament higiènic, 1.400 refugis antiaeris de l’època de la Guerra Civil, restes de fortificac­ions... Però quin és el futur? Rosina Vinyes diu: “Cada vegada hi haurà més activitat humana sota terra. L’home passa molt temps al subsòl. Va amb metro, menja en restaurant­s soterranis i va a centres comercials sota les voreres. Estarà molt més ocupat”. Per això caldrà planificar el seu desenvolup­ament. Almenys ara hi ha una eina: el mapa de la ciutat sota l’asfalt.

 ??  ?? Els dipòsits pluvials delimiten la ciutat, com aquest del rei Martí, espectacul­ar, de Sarrià-Sant Gervasi construït a l’edat mitjana
Els dipòsits pluvials delimiten la ciutat, com aquest del rei Martí, espectacul­ar, de Sarrià-Sant Gervasi construït a l’edat mitjana
 ??  ?? L’altra metròpoli. Sota la plaça Catalunya de Barcelona es desenvolup­a una vida paral·lela a la de la superfície
L’altra metròpoli. Sota la plaça Catalunya de Barcelona es desenvolup­a una vida paral·lela a la de la superfície
 ?? JORDI PLAY ??
JORDI PLAY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain