La Vanguardia (Català-1ª edició)

La indumentàr­ia dels Reis d’Orient a Madrid provoca un dur debat

- MADRID Redacció

La cavalcada de Reis de Madrid ha provocat un dur debat pel que fa, entre altres arguments, a la roba que van portar els monarques d’Orient, allunyats de la considerad­a com a tradiciona­l o habitual. Val a dir que aquest enfrontame­nt públic es produeix entre els qui entenen que la cercavila del 5 de gener és un tipus d’expressió artística amb apartats teatrals, no subjecte a normes fixes i en les quals tenen cabuda innovacion­s, i els qui creuen que s’han de mantenir certes tradicions per evitar confondre la mainada.

La part que defensa la lliure interpreta­ció artística per justificar una estètica dels Reis d’Orient més propera a la de personatge­s com els mags Gandalf o Merlí s’alinea amb l’Ajuntament de Madrid, organitzad­or de la rua. L’equip de l’alcaldessa, Manuela Carmena, ha justificat el muntatge per raons “d’elecció estètica”. Tot i això, des d’altres instàncies s’ha criticat que s’hagi abandonat l’ortodòxia. L’exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, actual directiva de la FAES, va publicar un tuit amb el següent mis- satge: “No t’ho perdonaré mai, Manuela Carmena. Mai”. Sembla que ho va escriure després que la seva filla li fes un comentari sobre la indumentàr­ia del rei ros. Això va disparar el debat a les xarxes i la multiplica­ció de mems i cadenes de suport i crítica a la primera cavalcada de Carmena.

A València també hi va haver canvis en la tradició i en comptes d’aparèixer tres reis van aparèixer les tres Reines Magues. La indumentàr­ia, molt apartada de la que es considera ortodoxa i més propera per alguns a la del vodevil, va provocar comentaris contraposa­ts a les xarxes.

A Barcelona, on hi va haver més contenció en les formes que a les dues capitals ja esmentades, es va produir, però, una forta controvèrs­ia pel discurs que un dels reis d’Orient va pronunciar al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Melcior, que pel seu aspecte tenia una gran semblança amb el conseller de districte de BComú, Jaume Llansó, va dir: “Nosaltres sí que portem regals per a tothom, no com els borbons, que volen quedar-se’ls tots ells”. Alberto Fernández, president del grup municipal del Partit Popular, ha exigit el cessament de Jaume Llansó per “haver polititzat una tradició nadalenca”.

 ?? MARISCAL / EFE ?? Manuela Carmena dimarts amb els Reis d’Orient a Madrid
MARISCAL / EFE Manuela Carmena dimarts amb els Reis d’Orient a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain