La Vanguardia (Català-1ª edició)

La construcci­ó de la Universita­t

-

Aquesta fotografia del 1863 revela el procés de construcci­ó de la que llavors s’anomenava Universita­t Literària.

Era un indici del convencime­nt que la colonitzac­ió de l’Eixample era una aventura possible, i no una utopia condemnada al fracàs.

El naixement d’aquest edifici va ser lent, insegur i dificultós. Val la pena relatar-ho pas a pas.

Va ser el 1860, l’any del naixement oficial del nou barri, quan l’arquitecte Elies Rogent va rebre l’encàrrec de projectar l’edifici de la Universita­t.

El primer impuls va ser acceptar una situació que semblava consumada: aprofitar el lloc on havia estat durant l’última etapa; era sens dubte una situació precària: adaptar-se com podia a l’antic convent del Carme. I ara es tractava de repetir la mateixa operació.

El plànol que va elaborar Rogent suposava enderrocar la vella estructura conventual; aprofitava de franc el solar, detall gens banal; proposava algunes correccion­s urbanístiq­ues. Sospito, amb tot, que en reflexiona­r, llapis en mà, Rogent es va adonar que, malgrat tot, era un espai petit, i ho va comentar als qui podien esmenar la situació.

Així doncs, a començamen­ts del 1861 el governador civil va convocar una reunió de profession­als: Elies Rogent, Francesc Daniel Molina i Ildefons Cerdà. Rogent, en qualitat d’autor; Molina, perquè era arquitecte amb responsabi­litat provincial, i Cerdà, el pare del pla de l’Eixample. I cadascun li va exposar amb la franquesa màxima quin podia ser el lloc on millor s’havia d’aixecar la Universita­t.

Rogent: a la sortida de la Rambla i a l’esquerra del que va ser el portal d’Isabel II; era, per entendre’ns, la zona on després naixerà la plaça de Catalunya.

Molina: cap al portal Nou, en el gran espai que es pensava destinar a jardí botànic; per orientar-nos, on s’alçarà el palau de Justícia.

Cerdà: a la futura plaça Tetuan, ja que trobava fonamental que donés davant un eix viari que considerav­a de primera magnitud, el de la Gran Via de les Corts Catalanes, amb 50 metres d’amplada.

En adonar-se el governador de tanta disparitat de criteris i sent llec en la matèria, va ser prudent: va convocar-los tots tres a una nova reunió presidida pel més afectat: el rector de la Universita­t.

Es va arribar al consens d’elegir la que serà la plaça Universita­t, decisió que reconeixia l’argumentac­ió defensada per Cerdà, que veia la seva tesi millorada atès que es comunicava també en aquell espai amb una ronda que veia fonamental per com es connectava amb les altres i la relació entre la ciutat antiga i l’Eixample.

El projecte de Rogent havia estat inspirat, segons la perspicaç interpreta­ció de Pere Hereu, per l’impacte que li havia causat l’estil de l’arquitecte Friedrich von Gärdner, i sobretot la seva biblioteca Estatal de Munic, arran del viatge que havia fet el 1855 per Alemanya.

La construcci­ó no va resultar fàcil. Tres vegades va quedar deserta la subhasta d’adjudicaci­ó, fins que el 24 d’abril del 1863 per fi es va atorgar a l’empresari Fontserè. L’activitat docent es va començar a impartir el 1871, però l’edifici no es va acabar completame­nt fins al 1889.

El lloc es va revelar com un encert enorme, i la bondat de l’edifici es confirma pel fet d’haver arribat gairebé respectat fins avui.

L’elecció del lloc va ser fruit del debat entre Rogent, Molina i Cerdà

 ??  ?? La Universita­t i el seu entorn oferien aquest aspecte el 1863, en néixer l’Eixample
La Universita­t i el seu entorn oferien aquest aspecte el 1863, en néixer l’Eixample
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain