La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una antiga relació

- Sergio VilaSanjuá­n

El lleidatà Eugenio Nadal era una jove promesa literària vinculada a la revista Destino que va morir el 1944, amb vinti-vuit anys. En homenatge a la seva memòria, els responsabl­es de la revista i l’editorial homònima –Ignacio Agustí, Josep Vergés i Joan Teixidor– van decidir donar el seu nom al premi de novel·la que llançaven a fi de descobrir nous valors. Dos germans d’Eugenio Nadal es convertiri­en, amb els anys, en figures claus de La Vanguardia: Santiago, que arribaria a ser-ne subdirecto­r, a més de líder de l’oposició monàrquica al franquisme a Catalunya, i Carlos, responsabl­e durant decennis de la prestigios­a secció d’internacio­nal .

En el jurat del primer premi Nadal, que va recaure en la novel·la de Carmen Laforet Nada, va tenir un paper rellevant el crític, assagista i agitador cultural Juan Ramón Masoliver, que s’hi va mantenir més de quaranta anys (el 1986, quan el va obtenir Manuel Vicent, era l’únic superviven­t del jurat inicial). Masoliver va exercir també molt de temps, des dels anys cinquanta als vuitanta, la direcció de les nostres pàgines literàries.

Els germans de Nadal, Santiago i Carlos, van ser firmes d’aquest diari, com ho és Lluís Foix

Firmes vinculades al diari com Sebastià Juan Arbó, Luis Romero o Francisco Umbral van rebre el premi. I guardonats com Delibes van passar a col·laborar-hi. Una cosa semblant passaria amb el premi Pla, que en les primeres convocatòr­ies va reconèixer Terenci Moix i Baltasar Porcel.

Un subdirecto­r d’aquest rotatiu i també membre del jurat, Lorenzo Gomis, em va enviar a cobrir el meu primer Nadal el 1980, una cosa que vaig recordar quan vaig tenir el privilegi de guanyar-lo el 2013. Un altre cap que vaig reportar sobre la nit del 6 de gener, Lluís Foix, va aconseguir ahir, estic segur que molt merescudam­ent, i amb un llibre sobre La Vanguardia, el Josep Pla.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain