La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una mútua accedeix sota pressió a costejar el tractament de Ricardo Piglia

L’escriptor argentí té ELA i està reclòs a casa, on continua escrivint

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Ricardo Piglia no pot fer servir les mans, paralitzad­es, però això no significa pas que no escrigui. La ment de l’escriptor argentí està intacta, encara que tampoc no pot parlar. Tot i això, no para de treballar i amb un sofisticat sistema informàtic dicta als seus col·laboradors una sèrie de relats amb el comissari Croce –el personatge de la seva novel·la Blanco nocturno (Anagrama, 2010)– com a protagonis­ta.

L’autor i crític literari té esclerosi lateral amiotròfic­a (ELA), malaltia que li va ser diagnostic­ada el 2013 i el manté reclòs a casa seva, a Buenos Aires. L’ELA paralitza els músculs però no el cervell. El 2014 el món es va conscienci­ar d’aquest mal després de viralitzar-se a internet la campanya Ice Bucket Challenge per la qual molts de famosos eren gravats mentre els queia a sobre un galleda d’aigua glaçada.

El millor tractament per a aquesta malaltia degenerati­va és un fàrmac experiment­al que s’està provant en pacients dels EUA. Es diu GM604 i el produeix el laboratori californià Genervon. La família de Piglia ho va descobrir gràcies a aquesta campanya viral. “La medecina ha tingut un efecte impression­ant en en Ricardo: ha recuperat mobilitat que havia perdut”, deia aquesta setmana a Clarín l’esposa de l’escriptor, Beba Eguía, després que el diari de Buenos Aires es fes ressò del mal tracte que Piglia està rebent de la seva mútua sanitària.

La companyia Médicus, a la qual l’autor de Plata quemada (Planeta, 1997) està afiliat des de fa una dècada, es negava fins ara a costejar el car tractament, adduint que és experiment­al i que no n’hi ha a l’Argentina. I això malgrat que un jutge va decidir el 9 de novembre que la mútua havia de comprar i importar el medicament, amb aplicacion­s que cos- ten la barbaritat de 93.000 euros.

Ricardo Piglia i la seva dona van demanar empara a la justícia, que els va donar la raó, després d’haver aconseguit particular­ment i haver pagat de la seva butxaca dos dosis del GM604, per a la qual cosa van haver de vendre l’antic estudi de l’escriptor a Buenos Aires. La millora en l’estat de salut del novel·lista va ser evident, però Médicus continuava sense voler fer-se’n càrrec. Fins a aquesta setmana.

Fa uns dies l’artista argentí amic de Piglia Roberto Jacoby va obrir una petició a Change.org perquè la mútua pagués el tractament a l’escriptor. La campanya, que ahir ja superava les 96.000 firmes, va tenir ressò als mitjans i finalment la companyia mèdica va comunicar a la família que comprarà i importarà el fàrmac que necessita Piglia, segons va publicar també Clarín després de parlar amb Eguía.

No obstant això, fins ahir la mútua encara no havia proveït el medicament ni havia fet cap pagament, segons va confirmar a La Vanguardia una persona molt propera a la família del recent premi Formentor i candidat al Cervantes. Eguía considera urgent l’aplicació d’una nova dosi vistos els bons resultats del fàrmac.

L’autor ha millorat després d’aplicar-se dues dosis d’un fàrmac experiment­al que es produeix als EUA

 ?? JORDI PLAY / ARXIU ?? Ricardo Piglia durant una estada a Barcelona el 2007
JORDI PLAY / ARXIU Ricardo Piglia durant una estada a Barcelona el 2007

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain