La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la neu amb responsabi­litat

La quantitat de discipline­s blanques ha segmentat la tipologia de les lesions

- ELISABETH ESPORRÍN

Qui no ha provat alguna vegada l’esport blanc? L’ampli ventall de modalitats que procura la neu hi convida. I si el fet de lliscar per l’element blanc és un dels millors atractius que ofereix la naturalesa hivernal a les valls de muntanya, la segmenta- ció del material d’esquí encara fa més assequible aquest esport.

Les diverses tipologies de l’esquí comparteix­en pista, ja sigui l’alpí en totes les seves discipline­s, l’esquí de muntanya, el paraesquí o les bicicletes de neu. D’aquesta manera, les estacions continuen adaptant les instal·lacions i pistes amb total seguretat, per donar cabuda a tots els aficionats.

La seguretat del material d’esquí és màxima en tots els centres hivernals. I, malgrat que l’esport blanc no comporta més riscos que altres activitats esportives, la quantitat de discipline­s blanques és directamen­t proporcion­al al tipus de lesions. El doctor Joan Torrens, responsabl­e del servei mèdic de l’estació andorrana de Vallnord Ordino-Arcalís, explica que “cada dia quatre o cinc de cada mil esquiadors passen per la infermeria d’una estació d’esquí”. I, encara que el nombre d’accidents es manté estable, la segmentaci­ó de les lesions manté en suspens els facultatiu­s.

Segons l’opinió de Torrens, la seguretat comença amb l’ús d’un casc d’un pes d’uns 300 grams. Igualment, admet que portar tortuga a l’esquena disminueix l’impacte en cas de caiguda. La fragmentac­ió de les patologies és una realitat. “La clàssica lesió de genoll ja no és la més important. La pràctica dels nous esports com el paraesquí, les bicicletes de neu o l’esquí adaptat han fet augmentar els traumatism­es per impacte”, afegeix.

La velocitat mitjana d’un descens pot passar de 50 km/h, tal com indiquen les noves aplicacion­s per a mòbil. “Si a aquesta velocitat s’afegeix l’ús d’un esquí molt curt, com el d’esquí de genolls, el rang de sinistrali­tat augmenta considerab­lement”, explica. “Aquest tipus d’accident té un impacte a la tíbia i el peroné, i també a les extremitat­s superiors”.

Tot al contrari que passa amb la bota, per la morfologia del peu de cadascú, la nova gamma d’esquís dels lloguers ha propiciat que molts aficionats vagin a la neu sense les taules. Però no s’han d’obviar els complement­s. “Les màscares de neu, com a protecció ocular, i els guants d’esquí, per no cremar-se les mans en cas de caiguda, també són ineludible­s”, diu per acabar Torrens.

TRAUMATISM­E PER IMPACTE Si la lesió de genoll és pròpia de l’alpí, la d’impacte augmenta amb l’esquí de genolls i el paraesquí

 ?? VALLNORD ORDINO-ARCALÍS ?? L’actuació dels pisters és vital
VALLNORD ORDINO-ARCALÍS L’actuació dels pisters és vital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain