La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Reserva Federal creu que apujarà els tipus quatre vegades el 2016

- NOVA YORK Agències

El vicepresid­ent de la Reserva Federal dels Estats Units, Stanley Fischer, va indicar ahir que quatre alces del banc central dels Estats Units dels tipus d’interès aquest any és una projecció que s’acosta a les seves expectativ­es. “La meva perspectiv­a és que aquests números se situen en el rang estimat”, va assenyalar Fischer, el segon funci- onari més important del banc després de Janet Yellen, en una entrevista concedida al canal de televisió CNBC. El banc central dels Estats Units va augmentar els tipus d’interès el mes passat per primera vegada en gairebé una dècada.

La posició de Fischer va en línia amb la mitjana de quatre alces dels tipus aquest any que van estimar els funcionari­s de la Fed en les últimes projeccion­s que ha fet públiques l’entitat.

A Europa, mentrestan­t, el Banc Central Europeu (BCE) s’enfronta al repte de fixar la inflació en els objectius fixats. Peter Praet, un dels membres del comitè executiu de l’entitat, va admetre ahir que les mesures adoptades per la institució per combatre la baixa inflació de l’eurozona “no han estat prou reeixides”, però va dir que no tenen un “pla B” per elevar-la, sinó “un únic pla”. “Admeto que la nostra política encara no ha tingut prou èxit: les taxes d’inflació a Europa s’han situat en nivells molt baixos de gairebé el 0% bastant temps”, va assenyalar Praet en una entrevista amb la publicació belga Knack.

El BCE té per objectiu situar la inflació a l’entorn (per sota) del 2%, però els preus al desembre van tancar amb un lleu increment del 0,2% a causa, en part, del continuat descens dels preus dels hidrocarbu­rs.

Praet va recalcar que el BCE ha decidit mantenir la seva política acomodatíc­ia fins al març del 2017, tot i que va incidir en la necessitat d’anar amb compte de no posar en perill la credibilit­at del BCE canviant aquest horitzó. “No hi ha un pla B, hi ha un únic pla. El BCE està a punt per adoptar totes les mesures que siguin necessàrie­s per portar la inflació al 2%. Si imprimeixe­s prou diners, sempre aconseguei­xes inflació. Sempre”, va subratllar.

En aquest sentit, va matisar que si els preus de les matèries primeres i el petroli es desplomen, és “més difícil” aconseguir que la inflació pugi. “Si tota una sèrie de factors passa, no pots fer res més que posposar la data en què esperes assolir una taxa d’inflació més elevada”, va afegir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain