La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les sicav arriben a un volum rècord de 38.000 milions d’euros

L’amnistia fiscal ha fet aflorar capital que ha anat cap aquestes societats

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Els grans patrimonis continuen canalitzan­t els seus recursos a través de les societats d’inversió de capital variable (sicav). Fins a finals de novembre, el valor de mercat de les sicav a Espanya superava els 38.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un màxim històric segons l’informe de mercat de 2015 de Borses i Mercats Espanyols (BME).

L’any passat es van crear 126 instrument­s d’aquest tipus, que afegits a les sicav existents fan que n’hi hagi un total de 3.357 d’operatives.

Des de fa tres anys es creen unes cent sicav anuals. El 2015 van viure un exercici històric per la seva política activa per assolir objectius d’inversió i finançamen­t. De fet, 25 van dur a terme ampliacion­s de capital per un import proper als 1.100 milions i també 25 societats van repartir dividends.

Segons explica l’informe, “les sicav passen el millor any des que va començar la crisi”. I un dels motius és que “l’amnistia fiscal del 2012 que va decretar el Ministeri d’Hisenda i Administra­cions Públiques, que capitaneja fins avui Cristóbal Montoro, “ha permès aflorar capitals de què les sicav s’han beneficiat”. A més, continua, “el Govern ha donat senyals de tranquil·litat als inversors de les sicav quan han confirmat que aquests instrument­s financers continuara­n tributant a l’1% en l’impost de societats”.

La bona evolució d’aquestes societats ha contribuït a fer que el patrimoni gestionat ascendeixi a 35.062 milions, la qual cosa suposa un creixement de l’11%. El nombre d’accioniste­s també ha crescut i ja assoleix 465.940 partícips.

La llei exigeix que aquestes societats estiguin formades per 100 accioniste­s, encara que en la majoria dels casos estan controlade­s per una sola família. Darrere d’aquests vehicles d’inversió hi ha propietari­s de grups

Cada any es creen unes cent societats, de les quals ara mateix són operatives 3.357

empresaria­ls, com el propietari d’Inditex, Amancio Ortega, o la seva filla Sandra Ortega; la família Del Pino, propietàri­a del grup de construcci­ó i serveis Ferrovial, o Alicia Koplowitz. Altres grans patrimonis que tenen una sicav són els propietari­s de Pronovias (Alberto Palatchi), la família Gallardo (Almirall) i Antonio Hernández (Ebro Foods). També disposen d’aquests instrument­s famílies relacionad­es amb la banca, com els March i els Botín, entre d’altres.

La flexibilit­at que mantenen a l’hora d’invertir les sicav en renda variable espanyola o estrangera és un atractiu per esquivar els vaivens del mercat borsari. Segons les dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) al tancament del primer semestre del 2014, la inversió en valors negociats a la borsa local ha estat un actiu per a les sicav, ja que els ha permès invertir el 30% del seu patrimoni al mercat de valors espanyol, incloent en aquesta xifra tant la inversió en deute públic com en renda variable.

El País Basc en va modificar la legislació i la major part han canviat la seu social. Algun govern autonòmic més, com el de Navarra, estudia com pot modificar aquesta normativa.

 ?? . ?? El volum gestionat per aquestes societats s’ha incrementa­t un 11%
. El volum gestionat per aquestes societats s’ha incrementa­t un 11%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain