La Vanguardia (Català-1ª edició)

Minven les ganes de ser autònom per la poca protecció social

-

La preferènci­a per l’ocupació per compte propi a Espanya ha caigut més de 20 punts els últims dotze anys, segons dades d’enquestes del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS), que assenyalen que el 2015 sis de cada deu ciutadans s’estimaven més tenir una feina assalariad­a, enfront d’un 37% que optaven per ser autònoms.

Segons les dades del CIS, recollides a l’últim butlletí de Focus on Spanish Society publicat per Funcas, el 2002 la situació era la inversa, ja que aleshores el 61% dels espanyols considerav­en l’autoocupac­ió com a primera opció, percentatg­e que superava àmpliament el 33% partidaris de la feina assalariad­a.

Aquesta caiguda en l’opció d’em- prendre també s’observa en dades recollides per l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE), que asseguren que la preferènci­a per l’autoocupac­ió a Espanya va baixar gairebé sis punts entre el 2009 i el 2012, coincidint amb els anys de la crisi.

Segons l’OCDE, el 2012 el 34,7% dels espanyols entrevista­ts es decantaven per la feina per compte propi, 5,7 punts menys que el 2009, quan el percentatg­e arribava al 40,4.

Aquest organisme subratlla que la diferència és més acusada en països menys afectats per la crisi com Alemanya, on el 2012 el 29,1% dels enquestats optaven per l’ocupació autònoma, mentre que tres anys abans el percentatg­e se situava en 11,7 punts més, fins al 40,8%.

Aquestes marcades diferèncie­s en detriment de l’autoocupac­ió també es van donar als països nòrdics. Així, i segons l’OCDE, a Noruega només el 23,3% es decantaven el 2012 per ser emprenedor­s, 18,1 punts menys que el 2009, i a Finlàndia el percentatg­e arribava al 24%, és a dir, 17,3 punts menys que tres anys abans.

La responsabl­e d’estudis socials de Funcas, Elisa Chuliá, assenyala que l’evolució de les preferènci­es per la feina per compte propi està relacionad­a amb “la percepció d’incertesa econòmica generalitz­ada que ha generat la crisi”.

Segons Chuliá, la crisi ha posat en relleu la fragilitat dels llocs de treball i s’ha consolidat la idea que, “davant una eventual pèrdua d’ocupació, és preferible treballar per compte d’altri perquè es gaudeix de més protecció social a través de prestacion­s i subsidis”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain