La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fils que mou Felipe Benjumea

L’expresiden­t maniobra per mantenir el control d’IC, la matriu de l’enginyeria

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Felipe Benjumea, expresiden­t d’Abengoa, continua maniobrant en l’entorn de la firma. El 24 de desembre, en plena Nit de Nadal, va comunicar un canvi en el consell d’administra­ció d’Inversión Corporativ­a (IC), la firma matriu que agrupa les cinc famílies fundadores d’Abengoa, encara en possessió del 57% de les accions. Des d’aquesta data entra a formar part del consell el seu cosí Rafael Benjumea Benjumea, mentre que retira el càrrec de conseller delegat solidari d’IC a José Luis Aya Abaurre, cap visible d’una altra de les famílies fundadores, que feia temps que criticava les decisions a Abengoa.

El paper de Rafael Benjumea al consell de la matriu de la multinacio­nal sevillana no queda clar. És una realitat que a l’abril va vendre la seva empresa Fotowatio Renewable Ventures a un magnat de l’Aràbia Saudita per una quantitat que no s’ha revelat. Fotowatio va arribar a ser una de les grans promotores mundials d’energia solar i va competir amb Abengoa en alguns mercats, especialme­nt al Pròxim Orient. La presència de Rafael Benju-

Malgrat la delicada situació financera, l’expresiden­t col·loca el seu cosí al consell

mea al consell podria estar destinada a representa­r un paper rellevant en el futur de la firma com a inversor que doni suport financeram­ent o bé com a pont per a l’arribada de nous inversors a Abengoa, ateses les excel·lents relacions que manté amb les monarquies del golf Pèrsic.

Alhora, la destitució de José Luis Aya com a conseller delegat solidari, tot i que manté el càrrec de vicepresid­ent, deixa Felipe Benjumea com a primer directiu d’Inversión Corporativ­a, empresa que també està en preconcurs de creditors. La família Aya Abaurre havia qüestionat amb duresa la gestió de Benjumea al capdavant d’IC i havia sol·licitat un debat sobre el govern corporatiu de la matriu d’Abengoa, així com sobre els processos de selecció dels consellers. La família Aya Abaurre és propietàri­a del 5% d’IC, a través de la firma Inayaba, mentre que els Benjumea assoleixen el 24,3% amb Palmera Nueve, l’empresa que representa la família.

Mentrestan­t, la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que va admetre el 18 de novembre una querella presentada per dos propietari­s de bons d’Abengoa contra Benjumea i Manuel Sánchez Ortega, ex-conseller delegat de l’empresa, ha rebutjat aclarir si de les fiances d’11,5 milions imposada a Benjumea i de 4,4 a Sánchez Ortega s’han de restar les retencions fiscals, que en cas d’indemnitza­cions per cessament poden assolir fins al 45% de la quantitat rebuda.

La jutgessa assenyala que la petició de Benjumea amaga realment un desacord sobre la xifra imposada i el commina a presentar un recurs en forma i data. Els dos afectats van presentar quatre pòlisses d’asseguranç­a com a aval per cobrir la quantitat imposada per la magistrada, que es correspon euro a euro amb la indemnitza­ció que tots dos van rebre quan van cessar en les seves funcions. Carmen Lamela espera que la Fiscalia es pronunciï sobre si es dóna per satisfeta amb les dues pòlisses aportades pels antics responsabl­es d’Abengoa o si ho considera insuficien­t.

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Felipe Benjumea vol negociar la quantia final de la indemnitza­ció requerida pel jutge
JULIO MUÑOZ / EFE Felipe Benjumea vol negociar la quantia final de la indemnitza­ció requerida pel jutge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain