La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sabates lliures de químics

La barcelonin­a Grotesque Shoes ven la meitat de la producció a l’exterior

- ARIADNA BOADA Barcelona

El dissenyado­r holandès Geert Slaats, creador de firmes de calçat com Rockport i Yellow Cab NY, va fundar Grotesque a Barcelona l’any 2006. Es tractava de crear una firma de sabates exclusives per a home i dona, i un any més tard, Eva Bozilovic, d’origen serbi i establerta a la capital catalana des de fa 10 anys, es va afegir al projecte.

“Vam veure que al mercat hi havia un buit per a les sabates ecològique­s, lliures de químics, i que alhora tinguessin un gran component de disseny. En aquesta sintonia vam començar a dissenyar models atrevits inspirats a i per a Barcelona”, explica Bozilovic.

El 2011 van obrir la primera botiga pròpia a Holanda, a la ciutat de s-Hertogenbo­sch, el 2012 van obrir el seu segon comerç al barri del Raval de Barcelona, i el 2013 van obrir a Munic (Alemanya). Paral·lelament, van crear una xarxa comercial per vendre també a botigues multimarca.

Dissenyade­s a Barcelona, on tenen la seu, les sabates es fabriquen en tallers d’Alacant i a Porto (Portugal), i utilitzen pell d’origen italià que ha estat tractada amb productes vegetals. “És el primer que expliquem a totes les persones que entren a les nostres botigues, que són sabates ecològique­s, que no contenen productes químics”, assegura Bozilovic.

L’assistènci­a a les principals

L’empresa, a mig camí entre Barcelona i Holanda, fabrica a Alacant i a Porto

fires de moda els ha permès obrir-se mercat a l’exterior i avui la xifra d’exportació ja representa el 50%. A més de les tres botigues pròpies, les sabates de Grotesque es venen en botigues multimarca del Japó, Nova Zelanda, Austràlia, Itàlia, Dina- marca o Portugal, i estan en negociacio­ns per vendre també en botigues de Hong Kong i la Xina.

Grotesque treballa els seus propis dissenys, treuen uns 40 models nous en cada col·lecció i els agrada barrejar diferents tipus de materials en una mateixa sabata. “També escoltem molt els clients i el que necessiten i ho intentem plasmar en els dissenys”, apunta Bozilovic. Produeixen uns 20.000 parells de sabates per col·lecció, i tots, amb “acabats i detalls manuals”, puntualitz­a, a més de les sèries limitades.

Des de Barcelona també dis- senyem els models que venem a Alemanya i Holanda, i que són diferents, pel clima, altres colors i fins i tot la fisonomia del peu”, explica Bozilovic. Amb una plantilla de 10 persones, les sabates també es poden comprar a través d’internet, i els dos socis ja pensen a ampliar l’oferta a bosses de mà i altres accessoris. “Ja estem mirant per obrir una segona botiga a Barcelona”, comenta la sòcia.

L’originalit­at de Grotesque l’ha convertida en una de les firmes que Barcelona Centre de Disseny ha portat a l’última fira del sector a Honk Kong.

 ?? KIM MANRESA ?? Eva Bozilovic, d’origen serbi, un dels dos socis de la firma
KIM MANRESA Eva Bozilovic, d’origen serbi, un dels dos socis de la firma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain