La Vanguardia (Català-1ª edició)

La policia evita un atemptat a París un any després de ‘Charlie Hebdo’

Els agents abaten un jove de 20 anys que havia entrat amb un ganivet en una comissaria

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

A la mateixa hora que fa un any es va produir la matança de Charlie Hebdo, un jove de 20 anys es va dirigir ahir cap als guàrdies d’una comissaria parisenca brandant un ganivet. L’agressor, marroquí i sense antecedent­s per gihadisme, va cridar “Al·lahu akbar” abans de ser abatut. Després es va comprovar que portava una armilla explosiva falsa i una bandera de l’Estat Islàmic dibuixada en un paper.

La policia francesa va abatre i va matar ahir un jove armat amb un ganivet que va poder amenaçar els guàrdies d’una comissaria al centre de París.

Va succeir al punt del migdia, gairebé a la mateixa hora en què fa un any el gihadisme atemptava contra el setmanari satíric Charlie Hebdo. L’home, un jove marroquí de 20 anys sense antecedent­s per radicalitz­ació, cridava “Al·lahu akbar (Déu és el més gran, en àrab)” i avançava en direcció als guàrdies de la comissaria del districte 18, al número 34 del carrer de la Goutte d’Or, una de les zones amb més població immigrant del centre de París. Segons la versió policial, empunyava un ganivet de carnisser i va ser advertit abans no el disparessi­n. Alguns testimonis van dir que els havien sorprès els trets de la policia, jutjant que l’actitud del jove no era amenaçador­a.

Es van disparar sis trets, dels quals dos el van tocar i el van matar. A sota del seu abric es va trobar una falsa armilla explosiva amb cables elèctrics i un simulacre de bomba. Entre les seves pertinence­s, un telèfon mòbil amb missatges en àrab i alemany, el dibuix en paper d’una bandera de l’Estat Islàmic i un comunicat en àrab en el qual s’esmentaven “actes per venjar els morts a Síria” i declarava fidelitat al líder de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Bagdadi.

L’incident va coincidir gairebé amb la cerimònia d’homenatge a la policia que el presi- dent, François Hollande, mantenia al pati de la direcció de la policía de París. L’acte va incloure un discurs en què el cap de l’Estat va avançar les lleis i mesures contra el terrorisme i la delinqüènc­ia organitzad­a. Entre aquestes mesures figura la flexibilit­zació de les normes en virtut de les quals els agents poden fer ús de les seves armes en situacions de perill.

La policia va bloquejar immediatam­ent la zona al voltant de la comissaria i va prendre mesures preventive­s com el confinamen­t dels alumnes de dues escoles dels voltants. Es va instar veïns i vianants de l’animada zona a refugiar-se als comerços, alguns dels quals van baixar les seves persianes metàl·liques, mentre un robot de la policia primer i un artificier conveni- entment equipat després, inspeccion­aven el cos del jove mort a la recerca d’explosius.

Segons la documentac­ió que portava, el jove es deia Sallah Ali i se’l coneixia per haver participat fa dos anys en un robatori de pa sucat amb oli al sud de França.

L’atemptat s’inscriu en la llarga sèrie d’incidents i intents d’atemptats individual­s que França coneix gairebé cada mes des de l’any passat.

A diferència dels grans atemptats de la segona setmana de gener de l’any passat, amb 17 morts en tres escenaris, o els del 13 de novembre. que van deixar 130 morts i 350 ferits en sis punts de París, aquest tipus d’incidents, definits per fonts policials com a “atemptats low cost” no necessiten cap logística

L’intent es va produir a la mateixa hora en què fa un any els germans Kouachi van atacar

particular, ni xarxes de suport o complicita­ts. Per actuar n’hi ha prou amb la voluntat d’una persona, d’acord amb les instruccio­ns difoses per l’Estat Islàmic d’atacar amb ganivets i individual­ment.

“Pel que sabem d’aquesta persona, no tenia cap relació amb la radicalitz­ació violenta”, va dir la ministra de Justícia, Christiane Taubira, que va esmentar un “clima” en el qual persones “desequilib­rades” passen a l’acció.

Fa un any, pràcticame­nt a la mateixa hora, els germans Saïd i Cherif Kouachi, tots dos amb antecedent­s per delictes comuns i relacions amb mitjans gihadistes, van prendre per assalt la redacció del setmanari satíric Charlie Hebdo i hi van matar 12 persones, entre elles vuit redactors de la revista i dos agents de policia.

 ?? ANNA POLONYI / AFP ?? Fidel a l’Estat Islàmic. Entre les pertinence­s del jove va aparèixer un text sobre la necessitat de venjar els morts a Síria
ANNA POLONYI / AFP Fidel a l’Estat Islàmic. Entre les pertinence­s del jove va aparèixer un text sobre la necessitat de venjar els morts a Síria
 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Agents de policia munten guàrdia a prop del lloc on va ser perpetrat l’atac
YOAN VALAT / EFE Agents de policia munten guàrdia a prop del lloc on va ser perpetrat l’atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain