La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez vol dirigir un front d’esquerres

El líder socialista aposta per l’exemple portuguès i rebutja la gran coalició

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

En la visita d’ahir a Lisboa, on es va reunir amb el primer ministre António Costa, Pedro Sánchez va reiterar el seu desig d’encapçalar un gabinet de coalició d’esquerres en el cas que Mariano Rajoy no aconseguei­xi formar govern.

A Lisboa ahir plovia i el temps era desagradab­le, però Pedro Sánchez ràpidament es va treure la gavardina i va rebre tota la calor que no troba ni entre les seves pròpies files al costat del flamant primer ministre de Portugal, António Costa. Ja en la tempestuos­a nit del 20-D, i malgrat la patacada electoral, el líder del PSOE va cantar bingo perquè, malgrat que mig partit es va posar les mans al cap, hi havia una possibilit­at incerta i llunyaníss­ima, però possibilit­at al cap i a la fi, d’aconseguir una carambola per desallotja­r Mariano Rajoy de la Moncloa.

L’exemple a seguir no era el d’Angela Merkel i la seva grosse koalition, que tant complauria Brussel·les, l’Ibex 35 i fins i tot alguns veterans del PSOE, sinó que era molt més a prop: al país veí. Portugal és, per Ferraz, “l’exemple contrastat de la possibilit­at de formar una aliança de forces de progrés”. El conservado­r Pedro Passos Coelho va guanyar les eleccions, però el socialista António Costa va aconseguir l’inimaginab­le: un pacte amb l’enemic històric, els comunistes, i amb l’emergent Bloco que el va acabar convertint en primer ministre. Aquest és el camí que vol explorar Sánchez, i així ho va proclamar després de la reunió amb Costa.

“Diem no a la gran coalició entre el PP i el PSOE, i en cas que Rajoy fracassi i no formi govern direm sí a una gran coalició d’un govern amb forces progressis­tes”, va anunciar. Sánchez es va aferrar així a la fórmula lusitana –“l’encert portuguès”, ho va definir–, per reafirmar la seva aposta d’arribar a la Moncloa, contra vent i marea, si Rajoy no consuma la seva reelecció.

“Les forces del canvi s’han d’entendre per poder governar”

“Ha quedat clar que quan les forces del canvi s’uneixen es multipliqu­en els beneficis per a la majoria dels ciutadans, i el Govern d’António Costa n’és la millor prova. L’encert portuguès és l’acord de les forces del canvi”, va remarcar. Aquest és just el seu full de ruta: deixar que Rajoy es presenti a la votació per a la investidur­a, que no ho aconseguei­xi per majoria ni absoluta ni simple, i llavors intentar-ho ell. Per molts dins del PSOE és un pla impossible i abocat en tot cas al fracàs, però Sánchez no vol llançar la tovallola per aconseguir aquesta “gran coalició progressis­ta” que “uneixi totes les fractures que ha provocat el PP durant aquests quatre anys i també faci front a les grans transforma­cions que necessita la societat espanyola”.

“A Espanya, com a Portugal, els pactes de govern passen pel Partit Socialista, i ho reiterem: són els temps del PP i de Rajoy, però Espanya necessita un canvi cap a un govern fort, progressis­ta i amb capacitat de diàleg, que és precisamen­t el que no té Rajoy”, va insistir el líder del PSOE.

Prenent l’exemple portuguès,

“El PSOE allargarà la mà a esquerra i dreta, a totes les forces progressis­tes”

Sánchez va subratllar que quan d’unes eleccions surt un Parlament fragmentat, com va passar a Espanya després del 20-D, “les forces del canvi han d’entendre’s per poder governar”. “A l’hora de forjar aquests pactes sòlids en benefici de la majoria és evident que es necessita mà esquerra, i això a la dreta li resulta impossible”, va ironitzar.

Sánchez, però, es va negar a posar sigles a la seva ambició, és a dir, a aclarir quins partits podrien formar aquesta gran coalició de partits progressis­tes. “No és una qüestió de sigles, sinó de polítiques. Serà en les polítiques, i no en les sigles, on ens entendrem”, va dir.

La fórmula que s’estudia és un Govern monocolor en precari i en minoria absolutíss­ima, però amb ampli i multicolor suport parlamenta­ri, o un tripartit, amb Podem i IU, més l’abstenció per a la investidur­a del PNB i ERC. De tota manera, Sánchez tampoc no exclou Ciutadans. “El PSOE allargarà la mà tant a esquerra com a dreta, a totes les forces progressis­tes”, va subratllar ahir. A parer seu, repetir les eleccions generals “no és una solució, és ajornar el problema”. I va repetir el seu gran missatge de la jornada, amb justifican­t de recepció per als crítics interns i, singularme­nt, per a Susana Díaz: “Si Rajoy fracassa, el PSOE convocarà una gran coalició de forces progressis­tes”.

Molts dirigents del PSOE pensen que és un camí que no porta enlloc i clamen al cel perquè no es pugui materialit­zar. Encara recorden amb calfreds l’últim tripartit que van patir, a Catalunya. En canvi, l’ala més esquerrana del PSOE –des d’Odón Elorza fins a José Antonio Pérez Tapias– li va donar ànims: “Això es mou!”.

 ?? FRANCISCO LEONG / AFP ?? El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, va rebre ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez
FRANCISCO LEONG / AFP El primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, va rebre ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain