La Vanguardia (Català-1ª edició)

Juncker: “Segueixo al minut la situació a Catalunya”

El president de la Comissió Europea diu que segueix al minut la situació catalana

- BEATRIZ NAVARRO Amsterdam. Correspons­al.

Europa segueix de prop la situació de bloqueig que va sorgir a Espanya després de les eleccions generals del 20 de desembre davant la impossibil­itat dels partits polítics de posar-se d’acord per formar un govern. Amb discreció però sense perdre’n detall. El seu desig per a la quarta economia de la zona euro es resumeix en una paraula: estabilita­t. El temps avança, i Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, que fins ara no havia parlat personalme­nt de l’assumpte, va fer ahir una clara crida a favor de la formació d’“un govern al més estable possible” a Espanya.

Què és un govern estable? “Això ho han de decidir els polítics espanyols, però normalment un sap què és un govern estable”, va respondre el president de la Comissió Europea, que reconeix que no ha parlat amb Mariano Rajoy després de les eleccions. El 21 de desembre Juncker li va enviar una carta per felicitar-lo (tots dos militen al Partit Popular Europeu) perquè havia estat el partit més votat als comicis. El resultat ajustat, però, va aconsellar la cancellera alemanya, Angela Merkel, no congratula­r el president en funcions (“Encara no veiem gaire clar qui hem de felicitar”, va explicar amb franquesa el seu portaveu).

La cautela de Juncker i altres responsabl­es polítics europeus s’explica, en part, per la recent experiènci­a amb Portugal. Després de les eleccions generals de l’octubre la Unió Europea es va posicionar a favor de la continuïta­t del primer ministre, Pedro Passos Coelho mitjançant una “gran coalició”, la solució favorita de Berlín i el PPE. El líder conservado­r portuguès, tot i això, no va aconseguir el suport dels socialiste­s i va ser tombat per una moció de censura només onze dies després de prendre possessió del càrrec.

Juncker, que fins ahir només havia parlat de la situació política a Espanya a través del seu portaveu, no personalme­nt, va resumir ahir les seves aspiracion­s per a Espanya en la formació d’“un govern al més estable possible”. La coalició d’esquerres formada a Portugal és un exemple de govern estable? “Això encara s’ha de demostrar”, va respondre el president de l’executiu comunitari. Una de les primeres declaracio­ns públiques de l’executiu d’esquerres que presideix António Costa va ser per confirmar que el seu govern complirà els seus compromiso­s europeus però, com recorda un alt càrrec europeu un mes després, “continua sense haver aconseguit pactar un pressupost; el problema, més que la retallada del dèficit, és que es pugui fer marxa enrere en les reformes”, apunten aquestes fonts.

Es formi quan es formi el nou govern espanyol, una de les seves primeres tasques serà actualitza­r el pressupost per a l’any 2016. El pla presentat per Rajoy abans de dissoldre les Corts va ser aprovat amb reserves i les normes preveuen la seva actualitza­ció quan es forma un nou govern. “Depèn del procés de presa de decisions a Madrid. Si el govern presentés un pressupost que no respecta els límits tindríem un problema, però no estem en aquesta situació, per això no puc comentar sobre una esmena al pressupost”, va afirmar el cap d’executiu comunitari, que va evitar pressionar en aquest sentit els polítics espanyols.

Juncker no ha programat cap trobada amb Rajoy pròximamen­t per parlar sobre la situació política. “Per què hauríem de tenir reunions? Faríem l’efecte d’interferir en el debat polític espanyol, i no vull donar aquesta imatge. Però estic ben informat”, va explicar.

Juncker està pendent de la no menys enrevessad­a situació política a Catalunya: “La segueixo al minut”, va admetre, però no va voler pronunciar cap opinió en aquest sentit.

“Encara s’ha de demostrar” que la fórmula portuguesa sigui políticame­nt estable, diu Juncker

 ?? JERRY LAMPEN / AFP ?? Jean-Claude Juncker
JERRY LAMPEN / AFP Jean-Claude Juncker

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain