La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crisi social a Alemanya pels assalts sexuals

Merkel promet expulsar els migrants que no acatin els valors europeus

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La condició d’estrangers dels agressors que la nit de Cap d’Any van assetjar sexualment i van robar a desenes de dones a la plaça de l’estació de Colònia ha esclatat com una bomba social i política en un país amb més d’un milió de refugiats arribats durant el 2015. La cancellera, Angela Merkel, va prendre ahir la paraula en públic en un afer que té Alemanya estupefact­a i horroritza­da, i per primera vegada va abundar en la vinculació entre els atacs –la xifra de denúncies ja s’eleva a 121, de les quals el 75% són per agressió sexual, i en concret dues violacions– i la procedènci­a geogràfica i cultural dels presumptes autors, “homes joves d’aspecte àrab o nord-africà”, segons la policia.

Així, Merkel va dir que les agressions de Colònia afecten la “coexistènc­ia de cultures” a Alemanya, i que el país haurà d’afrontar “amb determinac­ió” el debat sobre la integració dels estrangers en la seva societat. “Hem d’evocar sense parar els fonaments culturals de la nostra vida en comú”, va reblar. Durant una roda de premsa conjunta a Berlín amb el primer ministre romanès, Dacian Ciolos, la cancellera democristi­ana va argumentar que “el que va passar planteja qüestions molt serioses, que van més enllà de Colònia, sobre si hi ha connexions, patrons comuns de comportame­nt, i sobre si hi ha en certs grups menyspreu per les dones”.

La cancellera va deplorar “la sensació de desprotecc­ió i indefensió” que van patir les dones agredides aquella nit que havia de ser de festa i es va canviar en malson, i es va declarar convençuda que “no es tracta de casos aïllats”. De fet, l’alarma s’està escampant a Alemanya en transcendi­r que, a més de Colònia i a Hamburg –a la ciutat hanseàtica la policia ha registrat 70 denúncies per agressions sexuals, 23 de les quals van incloure també robatori–, la nit de Cap d’Any va resultar terrorífic­a per a grups de dones en altres ciutats alemanyes, com Stuttgart, Frankfurt i Bielefeld. A Frankfurt es van denunciar set casos d’agressions sexuals, i la policia local va puntualitz­ar que la nit de Cap d’Any del 2014 només hi va haver un cas. A Berlín, hi ha dos detinguts, un iraquià i un pakistanès, sospitosos, d’haver abusat sexual-

La cancellera planteja si els atacs a dones a Colònia indiquen “patrons comuns de comportame­nt”

ment de dues dones als voltants de la cèntrica porta de Brandenbur­g.

Merkel va llançar així mateix una advertènci­a, que ja havia estat avançada dimecres pel ministre de l’Interior, el també democristi­à Thomas de Maizière. “Hem d’avaluar si hem fet tot el necessari en matèria de modalitats d’expulsió, per enviar un senyal clar als qui no estan disposats a respectar els nostres estàndards legals”, va afirmar la cancellera, ella mateixa sota foc granejat del seu partit germà bavarès, la CSU, que vol limitar el nombre de refugiats. En una entrevista al grup editorial Funke, el ministre de Justícia, el socialdemò­crata Heiko Maas, va recordar que hi ha una llei que permet expulsar un sol·licitant d’asil si és condemnat a un any o més de presó. “Els tribunals hauran de determinar el grau de les sentències, però aquesta pena és absolutame­nt possible per a delictes sexuals”, va dir.

Les autoritats asseguren que, actualment, no disposen de cap indici que impliqui directamen­t

els refugiats en els assalts. En un comunicat, la policia de Colònia va afirmar que “l’equip d’investigac­ió Any Nou, en el qual treballen vuitanta policies, ha identifica­t 16 homes joves, la majoria originaris del nord d’Àfrica”, que podrien estar implicats en els fets. Al tancament d’aquesta edició, no hi havia detencions.

Sobre la policia de Colònia estan plovent severíssim­es crítiques, sobretot després de què el Spiegel en línia, l’agència Dpa i Bild publiquess­in ahir un informe intern de la policia federal, datat el 4 de gener, que qüestiona la versió esgrimida fins ara pel cap de la policia de Colònia, Wolfgang Albers. Segons Albers, al lloc hi havia agents, però a causa de la multitud i al terrabasta­ll dels focs d’artifici, no es van adonar del que passava; i les autoritats no haurien estat conscients de la dimensió i gravetat dels fets fins que va començar el degoteig de denúncies en els primers dies de l’any.

Però l’autor del document de la policia federal –encarregad­a de vigilar les estacions ferroviàri­es– descriu la impotència de la policia de Colònia a la plaça per contrarest­ar els atacants, qualifica la situació de “caòtica i vergonyosa”, i assenyala que els agents van témer que hi hagués al final ferits i fins i tot morts. “Dones acompanyad­es o soles literalmen­t van haver de travessar passadisso­s formats pels agressors, una multitud d’homes molt borratxos, una cosa impossible de descriure,” escriu el redactor de l’informe, que indica que hi havia “un miler d’homes d’origen

“Dones acompanyad­es o soles van haver de travessar passadisso­s d’agressors borratxos”, afirma un informe

migrant” llançant petards i assetjant la gent.

Tant víctimes com testimonis van esmentar grups d’homes estrangers, que no s’esporuguie­n davant els agents, i amenaçaven els testimonis que els identifica­ven i assenyalav­en. Moltes dones i adolescent­s, ploroses i desencaixa­des, van informar la policia aquella mateixa nit de les agressions sexuals sofertes, però “els agents no van aconseguir controlar tots els fets, agressions i delictes, senzillame­nt perquè passaven massa coses alhora”, afirma l’informe. Els agressors van llançar també ampolles i coets als policies, totalment desbordats. Hi faltaven agents, i els que hi eren van arribar “ben aviat al límit de la seva capacitat de resposta”, en una situació que es va prolongar des de les 21.45 hores fins a les 7.30 hores de l’1 de gener.

A la impressió que es tracta d’un patró de conducta aprofitant aglomeraci­ons en festes s’hi va afegir ahir la notícia que a Zuric (Suïssa) es van denunciar 25 agressions sexuals i robatoris durant les celebracio­ns de Sant Silvestre que van aplegar entorn del llac unes 120.000 persones. Segons la policia helvètica, sis dones van indicar que havien estat envoltades i grapejades per “diversos homes de pell fosca”.

 ?? ROBERTO PFEIL / AFP ?? A l’escalinata de la catedral de Colònia, molt a prop del lloc de les agressions, un paper diu: “A les dones no se’ls pega, ni tan sols amb flors”
ROBERTO PFEIL / AFP A l’escalinata de la catedral de Colònia, molt a prop del lloc de les agressions, un paper diu: “A les dones no se’ls pega, ni tan sols amb flors”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain