La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre unitat i diversitat

- Michel Wieviorka M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París Traducció: José María Puig de la Bellacasa

Michel Wieviorka analitza les desigualta­ts en la societat europea: “Les referèncie­s a la unitat, fins i tot a la unió, per exemple per fer front al terrorisme o a les dificultat­s econòmique­s, tenen dues funcions principals. O expressen un nacionalis­me hostil a tot allò que pugui alterar la identitat nacional o l’homogeneït­at lingüístic­a, cultural o ètnica del poble (...) O bé conviden la societat a superar les seves diferèncie­s en nom de la lluita per la seva supervivèn­cia o la seva integritat”.

Una societat, sigui quina sigui, és alhora una i plural. Quan es prova d’insistir en la unitat d’aquesta societat, fins i tot artificial­ment, els periodiste­s, els intel·lectuals, els agents polítics recorren a un vocabulari que no és el mateix que quan es tracta de considerar el que separa o divideix el cos social. I en tots dos casos es perfilen greus perills quan es tracta exclusivam­ent d’una possibilit­at o una altra; només del que crea la unitat, de manera exclusiva, o únicament del que forma la diversitat.

Per parlar d’unitat es recorre, en primer lloc, a la idea de nació o, de vegades, a la de pàtria. La nació és, en si mateixa, objecte de definicion­s més o menys contradict­òries, fins al punt que és possible proposar tota classe de duos oposats entre si per donarne compte: per uns la nació és una expressió de la modernitat que la va crear, i per altres s’arrela en la tradició i l’hostilitat a la modernitza­ció; per alguns presenta un caràcter històric, fins i tot völkisch, pel que fa en aquest cas a la cultura i, en últim extrem, a la sang, i per altres presenta un caràcter polític, és oberta al món, acollidora o, al contrari, tancada, delerosa d’homogeneït­at cultural o ètnica. Etcètera. Així mateix, la unitat d’una societat s’expressa evocant un poble, un terme vague, fàcilment ambivalent, ja que en el discurs polític no sempre se sap si el poble és bo, legítim, sobirà, just o, al contrari, dolent, versàtil, manipulabl­e. I, si el poble és un subjecte històric, comprèn tota la població, no exclou les elits, els privilegia­ts?

Ha passat, i passa, que les idees de nació o de poble són emancipado­res, tan distants com és possible de tota classe d’odi, de tota crida a tancar-se sobre si mateixa, de tota intolerànc­ia. Tot i això, en aquests temps de crisi el que s’observa és més aviat, generalmen­t, d’una altra naturalesa, composta de rebuig i desconfian­ça davant l’alteritat i, fins i tot, de vegades, davant el soroll de botes.

Les referèncie­s a la unitat, fins i tot a la unió, per exemple per fer front al terrorisme o les dificultat­s econòmique­s, tenen dues funcions principals. O expressen un nacionalis­me hostil a tot el que pugui alterar la identitat nacional o l’homogeneït­at lingüístic­a, cultural o ètnica del poble: és, més aviat, el cas de forces contestatà­ries, de moviments, de partits d’oposició més o menys racistes, antieurope­us o xenòfobs. O bé conviden la societat a superar les seves diferèncie­s en nom de la lluita per la seva supervivèn­cia o la seva integritat: és el cas de la part dels poders establerts que proven d’obtenir legitimita­t. En tots dos casos l’horitzó és el mateix: la democràcia resulta debilitada, l’autoritari­sme amenaça i les divisions internes en la societat ja no tenen ni espai ni enfocament polític possible.

Els nacionalis­mes impulsats per minories que es volen emancipar del marc imposat per un Estat nació major, per exemple a Escòcia, Còrsega o Catalunya, poden eludir en un grau o un altre aquestes tendències mentre mobilitzen forces contestatà­ries conduïdes per un ímpetu democràtic, ja refusin tot racisme o xenofòbia, ja rebutgin explícitam­ent la violència. Però és inevitable preguntar-se sobre el futur que traçarien si assolissin les seves finalitats i si la idea nacional continués animant i coordinant l’acció però, aquesta vegada, d’un poder establert i no d’un moviment en lluita.

Durant molt temps el vocabulari relatiu a les diferèncie­s a l’interior d’una societat s’ha vist dominat per la qüestió social. Uns parlaven, per exemple, de classes o de mo- viment obrer; altres, de desigualta­ts i d’estratific­ació. Però des de fa més de mig segle sembla que la diversitat es viu, en primer lloc, en termes culturals i, creixentme­nt, religiosos. Així doncs, es pot revelar inquietant no en si mateixa, sinó a raó de les tensions que suscita. El principal desafiamen­t és, en aquest cas, el de l’enfocament polític, de manera que les diferèncie­s puguin conviure entre si.

Aquest enfocament pot resultar rebutjat o d’abast impossible, per exemple arran de tendències autoritàri­es o nacionalis­tes que ja s’han esmentat o que el sistema polític està, ell mateix, en crisi, incapaç de respondre a les expectativ­es provinents de la societat. Quan la qüestió social semblava imposar-se a qualsevol altra podia adoptar l’aspecte d’un conflicte estructura­l que oposava el moviment obrer, els seus partits i els seus sindicats als amos del treball. Aquest conflicte ha impulsat durant molt temps la vida política, i fins i tot ha arribat a passar que revesteix una forma violenta; ha constituït oportunita­t, en el cas de nombroses societats, d’aprendre la gestió institucio­nal i política de les institucio­ns. Però actualment les diferèncie­s a tot arreu són religioses o culturals, i no únicament socials, cosa que dificulta aquesta gestió.

En aquestes condicions els sistemes polítics segueixen diversos tipus d’evolució contrastat­s que donen fe de les immenses dificultat­s a l’hora d’abordar les diferèncie­s, ja siguin socials, culturals o religioses, o bé, com sol ser generalmen­t el cas, es combinen segons aquests diversos registres de mil i una formes i sobre un teló de fons d’individual­isme generalitz­at. En alguns països el paisatge polític es fragmenta i deixa de poder caracterit­zar-se per una oposició binària entre dues principals visions possibles, com és el cas d’Espanya actualment. En d’altres, un vell sistema institucio­nal i polític estàtic i rígid només deixa espai nou a la perifèria; és el cas de França, on l’única novetat política des de fa aproximada­ment mig segle ha estat la creació i auge del Front Nacional. I en altres països les divisions polítiques s’esborren o s’edulcoren en profit d’un acord de programa al més alt nivell, potser la resposta menys dolenta; és el cas d’Alemanya, on Merkel governa amb la socialdemo­cràcia.

Com menys gaudeixen les diferèncie­s socials, culturals o religioses d’un tractament institucio­nal o polític satisfacto­ri, més es converteix­en en font d’ignorància i d’inquietud, mentre es reforcen al si del grup dominant les tendències a l’autoritari­sme i a les crides a la nació.

Així doncs, jugar l’única carta de la unió és oblidar les injustície­s socials o les exigències de reconeixem­ent que emanen de grups culturals o religiosos, circumstàn­cia que no farà més que radicalitz­ar part dels seus membres. Com més greu és l’oblit, més s’assembla a una negació. Tot i això, no posar en relleu el que divideix equival a ser indiferent al vincle social i a la pertinença a una comunitat nacional o a un poble; és arriscar-se a la radicalitz­ació i, d’aquí, a perspectiv­es pròpies de conflicte civil, de ruptura violenta, terrorista o revolucion­ària.

Les democràcie­s només podran evitar grans drames combinant, i no oposant, aquests dos principis, tot i que contradict­oris, de la vida col·lectiva que són la unitat i la divisió. Això implica el rebuig de l’autoritari­sme, però també el de la violència; el rebuig del nacionalis­me, però també el reconeixem­ent de la necessitat d’un marc cultural i simbòlic dotat de sentit per a tothom; la preocupaci­ó per transforma­r la crisi econòmica, social i política en debats i en conflictes institucio­nalitzable­s. Un programa ben bonic per a l’any que comença!

Des de fa més de mig segle sembla que la diversitat es viu en termes culturals i religiosos Les democràcie­s han de combinar dos principis contradict­oris de la vida col·lectiva com unitat i divisió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain