La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Enorme pessimisme” entre els experts antiterror­istes d’Europa

- PARÍS Afp

Més que atemptats aïllats, com el d’ahir a París, el que temen els serveis antiterror­istes europeus per a l’any 2016 són grans atemptats gihadistes coordinats i simultanis a diversos països.

Les matances del 13 de novembre a París, que van provocar 130 morts, han demostrat que un grapat de kamikazes motivats, equipats amb kalàixniko­v i explosius artesans, poden –a més de provocar matances– traumatitz­ar països sencers. Un atemptat com el de París multiplica­t a diversos països europeus tindria efectes devastador­s

“Ens dirigim cap a una espècie d’11 de setembre europeu: atacs simultanis el mateix dia a diversos països, a diferents llocs, tot molt coordinat. Sa- bem que els terroriste­s treballen en aquesta direcció”, afirma un responsabl­e antiterror­ista des de l’anonimat.

Aquesta font apunta que l’Estat Islàmic prepara a voluntaris europeus per a aquesta missió. De gihadistes d’origen europeu “n’hem detingut molts, però cal admetre que estem desbordats pel seu nombre. Alguns ja han passat”.

“El perfil dels gihadistes que tornen està canviant. Abans eren sobretot persones que van veure que s’havien equivocat, que s’havien adonat del que és la guerra. Ara tornen elements ultraradic­als, amb molta experiènci­a en el combat. Uns tornen per la pressió dels bombardejo­s russos. D’altres, tot i això, tornen per dur a terme missions a Europa”, explica aquest responsabl­e antiterror­ista.

Yves Trotignon, antic analista dels serveis antiterror­istes de la DGSE, el servei secret francès, recorda que els gihadistes ja han intentat abans atacs coordinats a diversos països europeus.

“El 13 de novembre es va veure que podem ser enganyats per uns nois sense un nivell operatiu gaire alt –diu Trotignon–. Si el nivell dels atacants augmenta, tindrem un problema”.

“Hi ha un enorme pessimisme entre els profession­als davant el 2016 –afegeix– . Pot ser que d’aquí un any diguem que el 2015 va ser només un assaig”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain