La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvavides mortals

Dues menors sirianes confeccion­aven a Turquia flotadors falsos, inservible­s, per vendre’ls als refugiats procedents de Síria

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Quina no seria l’amarga sorpresa de la policia turca quan, en un escorcoll dut a terme aquesta setmana en què es van confiscar més de 1.000 armilles salvavides defectuose­s —veritables trampes mortals, si s’haguessin fet servir—, van trobar dues nenes, filles de refugiats sirians, confeccion­ant-los.

Un total de 1.263 armilles salvavides no aptes per al seu ús van ser decomissat­s per agents aquest dimecres a la província d’Esmirna, al sud-oest de Turquia. En comptes de materials de flotació, estaven farcits d’esponges i draps per donar l’enganxo.

La inspecció en un taller il·legal tenia com a rerefons una de les tragèdies més grans que s’han acarnissat amb els refugiats sirians que intenten creuar el mar Egeu que separa Turquia i Grècia amb l’objecte d’aconseguir l’anhelada arribada a Europa. Almenys 36 immigrants van perdre la vida dimarts quan les seves dues embarcacio­ns van sotsobrar a causa d’un fort vendaval. Men- tre diversos cossos arribaven sense vida a la sorra de dues platges, el personal especialit­zat en rescats de refugiats donava la veu d’alarma: els ofegats portaven amb ells armilles salvavides que, en ser accionats, suposaven una trampa mortal per a les víctimes, ja que, en comptes d’ajudar a flotar, s’inflaven d’aigua i es convertien en una rèmora.

Seguint el rastre dels seus accessoris i un avís anònim, la policía de Konak, al districte d’Esmirna, va trobar un taller clandestí on es van confiscar fins a 1.263 armilles que no responen als estàndards requerits per a la seva funció. En el dipòsit, sota una petita escala, treballave­n quatre persones, dues d’elles menors d’edat i de nacionalit­at siriana. L’amo del petit taller, Abdurhaman K., ha estat detingut.

Almenys 850.000 refugiats van aconseguir arribar l’any passat a Europa creuant el mar Egeu —i uns 805 van morir en l’intent–. Lògicament, un flux de tal dimensió no ha deixat impassible­s als comerciant­s, ja sigui amb escrúpols o no. Turquia té actualment, amb una xifra oficial de gairebé 2,5 milions de refugiats, la taxa més alta de desplaçats en un país a nivell mundial.

En un barri com Aksaray, al centre d’Istanbul, on milers de refugiats sirians viuen de forma transitòri­a, es poden comprar armilles salvavides, mòbils de segona o tercera mà, passaports sirians falsificat­s, motxilles per a les escasses pertinence­s o organitzar la travessia cap a una destinació dins de l’espai Schengen.

Però és a Esmirna —no només en temporada alta, habitualme­nt una meca del turisme— on el mercat dels flotadors adquireix les seves proporcion­s més grans, ja que és meta gairebé obligada d’aquells refugiats que intenten arribar en embarcacio­ns a les illes gregues, a poques desenes de quilòmetre­s. Als seus carrers, milers de sirians esperen amuntegats el moment d’intentar el salt.

A causa de la forta demanda d’armilles salvavides —una botiga pot arribar fàcilment a vendre’n més de cent al dia—, els llocs de venda s’han multiplica­t i si un accessori d’aquest tipus en bon estat costa a partir d’uns 50 euros, hi ha llocs que rebaixen el preu fins als 25 o fins i tot 10, cosa que agraeixen els refugiats que no tenen recursos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain