La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU força Al-Assad a obrir el setge a una ciutat morta de fam

Els 42.000 habitants de Madaia viuen atrapats des de fa sis mesos

- DAMASC Agències i redacció

El règim sirià es va veure obligat ahir a permetre l’entrada de menjar a la ciutat rebel de Madaia, assetjada des de fa sis mesos per l’exèrcit de Baixar al-Assad, davant la pressió internacio­nal per la fam, que ja ha provocat desenes de morts i amenaça milers d’habitants.

Les fotografie­s de cossos esquelètic­s que han començat a emergir parlen per si mateixes del drama de Madaia, aguditzat amb l’arribada de l’hivern. “Vivíem de plantes i fulles d’arbre, però ha nevat molt i ja no hi ha herbes”, relatava des de la ciutat Majid Ali, de 28 anys.

“La gent ha començat a menjar terra”, va explicar al seu torn Abdel Wahab Ahmed a la cadena BBC. D’altres parlen de gossos i gats sacrificat­s. Els pocs aliments que es poden trobar tenen preus desorbitat­s: un sac de llet en pols costava aquesta setmana cent dòlars (92 euros), un quilo d’arròs, 150 dòlars; i de blat bulgur, 280.

A més de les denúncies de l’ONU, l’oposició siriana havia amenaçat de boicotejar les converses amb el Govern si no aixecava el seu setge.

Unes 42.000 persones, majoritàri­ament civils, estan atrapades a Madaia. Molts són desplaçats del bastió rebel de Zabadani, també assetjat per les forces del règim. Madaia és una localitat de majoria sunnita a 25 quilòmetre­s al nord-oest de Damasc, a prop de la frontera amb el Líban. Ubicada a les muntanyes, era abans de la guerra una localitat d’estiueig dels sirians benestants, que hi acudien atrets pel seu clima fresc.

L’última vegada que un comboi d’assistènci­a de l’ONU, el Comitè Internacio­nal de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja Siriana va entrar a Madaia es remunta al 18 d’octubre, després d’un acord local entre l’oposició i el règim. Al desembre se’n van evacuar alguns ferits. Des d’aleshores l’ONU no hi ha pogut entrar malgrat haver-ho sol·licitat en diverses ocasions. El règim d’Al-Assad bloquejava l’accés mentre les seves tropes, amb el suport de les milícies xiïtes libaneses de Hizbul·lah, bombardeja­ven la ciutat i mataven els que intentaven fugir-ne. Mines terrestres i franctirad­ors envolten la localitat.

L’ONU havia aixecat la veu en els últims dies en rebre “informacio­ns fiables” de diverses morts a Madaia. Segons Metges sense Fronteres, 23 persones han mort de gana des de l’1 de desembre. “Sis eren menors d’un any, cinc majors de 60 anys, i els altres dotze tenien entre cinc i 60 anys. Divuit eren homes i cinc dones. Això demostra que la situació està afectant tots els grups d’edat i els dos sexes”, va advertir l’oenagé en un comunicat, que qualifica Madaia de “gran presó a l’aire lliure”.

L’ONU, que havia advertit que “milers de persones corrien el risc de morir per inanició”, va celebrar que Damasc hagi cedit i va anunciar que reprendrà el subministr­ament alimentari l’abans possible. L’ONU va anunciar que també proporcion­arà el mateix tipus d’ajuda a les dues localitats

L’ONU també portarà aliments a dos pobles xiïtes pro govern assetjats pels rebels

xiïtes i progoverna­mentals de Fua i Kafraia, que estan envoltades per forces rebels. Ubicades a la província d’Idlib (nord-oest de Síria), sumen 20.000 habitants.

Precisamen­t, fa temps que els activistes de l’oposició estan denunciat que Damasc ha intensific­at el lloc a Madaia en represàlia pel setge a Fua i Kafraia. També allà la situació s’ha deteriorat sensibleme­nt des del setembre, quan va caure una base aèria governamen­tal propera des d’on s’enlairaven helicòpter­s amb carregamen­ts d’aliments.

Els setges s’han convertit en una estratègia habitual de la guerra siriana, que després de cinc anys ja suma 250.000 morts. El Govern ha envoltat zones rebels a prop de la capital. Fa un parell d’anys, per exemple, ja van fer la volta al món les terribles fotografie­s de la fam del camp de refugiats palestins de Iarmuk, als afores de Damasc. Abans de la guerra, hi vivien uns 150.000 refugiats i es considerav­a la capital de facto de la diàspora palestina. Avui es calcula que hi queden atrapades unes 18.000 persones.

Més recentment, també els grups rebels s’han dedicat a assetjar localitats que donen suport al Govern, com els dos pobles de Fua i Kafraia. El grup gihadista Estat Islàmic manté sota setge barris hostils a la ciutat de

“La gent ha començat a menjar terra”, explica l’Abdel, un veí de Madaia

Deir ez-Zor, al nord-est del país.

No en va, l’ONU va subratllar que avui a Síria hi ha unes 400.000 persones atrapades en quinze llocs assetjats com Deir ez-Zor, Daraia i altres zones dels voltants de Damasc, a més de les que rebran auxili en aquesta ocasió. Durant l’any passat, només el 10% de les peticions d’ajuda humanitàri­a en àrees assetjades de Síria van ser ateses.

Una comissió d’investigac­ió de les Nacions Unides ha denunciat que els setges estan sent utilitzats “d’una manera despietada­ment planificad­a” a Síria, amb l’objectiu d’“obligar una població, col·lectivamen­t, a rendir-se per no morir de fam”.

 ??  ?? Un adolescent famèlic de Madaia, en una fotografia sense datar subministr­ada per l’oposició siriana
Un adolescent famèlic de Madaia, en una fotografia sense datar subministr­ada per l’oposició siriana
 ?? AP ??
AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain