La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un suïcida mata seixanta libis que volien ser guardacost­es

- ZLITAN (LÍBIA) Agències

Líbia va viure ahir l’atemptat més mortífer des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi el 2011. Uns seixanta joves que esperaven rebre un curs de formació de guardacost­es van morir quan un terrorista suïcida va fer esclatar un camió ple d’explosius a les instal·lacions, ubicades a la ciutat de Zlitan, a 170 quilòmetre­s a l’oest de Trípoli. Dos-cents més, dels gairebé 400 que es trobaven al recinte, van resultar ferits.

El camió cisterna que havia de subministr­ar l’aigua va provocar foc a les 8.30 hores, segons va indi- car una font de la seguretat local.

L’atac no va ser reivindica­t per cap dels grups armats que actuen en aquest país sense llei, però sí condemnat per totes les faccions tret d’una: l’autodenomi­nat Estat Islàmic (EI).

L’atemptat es va produir quan encara continuave­n cremant quatre tancs de cru de dos dels tres grans ports petrolífer­s del golf de Sirte: Sidr (el magatzem de petroli més gran de Líbia) i Ras Lanuf. Els ports havien patit sengles intents d’assalt per part de l’EI dilluns i dimarts, deixant una desena de morts entre els guàrdies de les instal·lacions i 30 entre els milicians.

La destrucció que comporta aquest tipus d’atacs és desconcert­ant, ja que són aquestes instal·lacions petrolífer­es les que proporcion­en i proporcion­aran els ingressos al govern que finalment aconseguei­xi el poder.

L’EI intenta campar al seu aire enmig del caos que va deixar la revolta a Líbia –país de forta estructura tribal– i que ha donat com a resultat la formació de dos governs enfrontats: un d’islamista a Trípoli i un altre, reconegut internacio­nalment, a la ciutat oriental d’Al-Baida. Impulsats per l’ONU tots dos van firmar un acord el 17 de desembre passat a Skhirat (Marroc) per formar un govern d’unitat nacional. Però el Parlament oficial l’haurà de ratificar per dur-lo a la pràctica.

La ciutat de Zlintan està sota control de la coalició de milícies Alba Líbia, que donen suport a les autoritats de la capital. El camp de futbol tripolità es va convertir ahir a la tarda en l’escenari del funeral de nombroses víctimes, segons les imatges mostrades per la televisió líbia.

A Trípoli, Muhammad Baixir al-Naas, viceminist­re de Defensa, va denunciar un “crim roí”, mentre el govern de l’est del país va condemnar “un acte terrorista covard”, mentre feia una crida per aixecar l’embargamen­t d’armes imposat per Nacions Unides. Malgrat l’esmentat embargamen­t, les armes circulen per Líbia en grans quantitats.

L’EI està intentat pescar en aigües tèrboles líbies i ja l’any passat va reivindica­r diversos atemp- tats mortals, entre els quals un triple atac suïcida a Al-Quba (a l’est del país), on van morir 44 persones el febrer passat. De moment ha aconseguit el control de la ciutat de Sirte, al golf homònim.

Els països occidental­s temen que aquest grup terrorista pugui treure profit dels hidrocarbu­rs, desestabil­itzar encara més el sud de la Mediterràn­ia i exportar gihadistes a Europa ocults entre els emigrants.

L’emissari especial de l’ONU per a Líbia, l’alemany Martin Kobler, va condemnar a Twitter

Al golf de Sirte continuen cremant dipòsits de cru de dos ports atacats per l’Estat Islàmic

l’atemptat de Zlitan i va instar el govern legítim a ratificar l’acord de Skhirat abans del dia 17, com estava previst, perquè qualsevol retard només beneficia l’EI. La Unió Europea va fer una crida en el mateix sentit.

El president de la Companyia Nacional de Petroli, Mustafa Sanala, espera que la violència d’aquests dies convenci tots els líders polítics que han de deixar de banda les seves diferèncie­s per unir-se contra l’enemic comú. “No demà ni la setmana que ve, sinó ara”, va emfatitzar.

Per Muhammad Eliarh, analista libi del Centre Rafiq al-Hariri per a l’Orient Mitjà amb seu a Washington, és poc probable que l’atemptat de Zlitan afavoreixi la unitat de les parts. “No ha passat abans, ni tan sols quan l’EI va intensific­ar els seus atacs. Els diferents grups polítics segueixen centrats en la seva lluita pel poder”, va explicar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain