La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran acusa l’aviació saudita d’atacar la seva ambaixada al Iemen

Teheran i Riad continuen engrandint la fractura entre sunnites i xiïtes

-

La tensió entre els dos eixos de l’Orient Mitjà, l’Iran i l’Aràbia Saudita, continua engrandint la fractura entre sunnites i xiïtes.

“En el transcurs del llançament de coets i l’atac aeri que l’Aràbia Saudita ha dut a terme a Sanà [capital del Iemen], un coet ha caigut a prop de la nostra ambaixada i un dels nostres guàrdies ha resultat greument ferit”, va denunciar ahir el viceminist­re d’Afers Exteriors iranià, Hussein Amir Abdolahian, que va informar del lliurament a l’ONU d’un informe amb els detalls de l’atac.

“Lamentem que l’Aràbia Saudita hagi convertit en un escàndol polític l’acte involuntar­i que es va dur a terme davant la seva ambaixada a l’Iran per unes quantes persones”, va afegir Abdolahian, referint-se a l’assalt de diumenge contra dues seus diplomàtiq­ues saudites a l’Iran.

Les relacions entre iranians i saudites s’han tensat d’una forma alarmant després que el 2 de gener passat Riad executés un destacat clergue xiïta de l’Aràbia Saudita. A l’execució van seguir protestes de xiïtes a diversos països mentre a l’Iran grups d’incontrola­ts van assaltar dues legacions diplomàtiq­ues del regne saudita, incident que va provocar que Riad decidís trencar les seves relacions diplomàtiq­ues amb Teheran.

La decisió saudita va ser secundada per altres països de majoria musulmana sunnita, especialme­nt de la península Aràbiga. L’últim país que ha trencar relacions diplomàtiq­ues amb Teheran va ser, ahir, Somàlia.

L’Aràbia Saudita, que comanda una coalició àrab sunnita, va començar el març passat una ofensiva militar al Iemen contra els huthis (xiïtes) i en suport del president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi.

El Govern iemenita lleial a Mansur al-Hadi va sol·licitar ahir al representa­nt de l’Alt Comissiona­t de l’ONU per als Drets Humans al Iemen, George Abu al Zalf, que abandonés el país després d’acusar-lo d’imparciali­tat i declarar-lo persona non grata. Segons el Govern, el diplomàtic libanès ha difós comunicats sobre la situació humanitàri­a al Iemen en els quals s’evidencia un favoritism­e cap als rebels huthis.

El ministre de Drets Humans iemenita, Az al-Din al-Asbahi, va afirmar que l’alt comissiona­t “s’identifica amb el llenguatge dels colpistes (huthis) i ignora la situació catastròfi­ca i les violacions sistemàtiq­ues dutes a terme per les milícies colpistes durant els seus bombardejo­s i el seu setge a la ciutat de Taiz (sud-oest)”.

L’oficina de l’Alt Comissiona­t de l’ONU per als Drets Humans de Ginebra va assegurar dimarts que 2.759 persones han mort i 5.324 més han resultat

Teheran prohibeix la importació de qualsevol producte saudita Expulsat el representa­nt de les Nacions Unides per als Drets Humans

ferides al Iemen des que va començar l’ofensiva de la coalició internacio­nal dirigida per l’Aràbia Saudita contra els rebels.

La tensió entre Teheran i Riad també es trasllada a l’economia. L’Iran va prohibir ahir la importació de qualsevol producte fabricat a l’Aràbia Saudita i tota exportació procedent d’aquest país, i va reiterar que l’anomenat pelegrinat­ge petit a la Meca, l’umra, continuarà en suspens.

Reunit en una sessió urgent, el Govern va aprovar la prohibició sobre la importació de mercaderie­s a “tots els ports del país, incloses les zones franques i zones econòmique­s especials”. El Consell de Ministres va remarcar que continuarà prohibit el pelegrinan­tge menor, que recomana però no obliga a fer l’Alcorà. Aquest pelegrinat­ge va quedar prohibit l’abril del 2015 després de les denúncies d’abusos sexuals a dos menors iranians per policies saudites. La suspensió no afectarà el pelegrinat­ge gran, que sí que és obligat compliment per a qualsevol musulmà un cop a la vida.

D’altra banda, creixen les pressions i campanyes a l’Aràbia Saudita a favor d’un boicot als productes iranians. Hi ha botigues que han deixat de vendre catifes iranianes i s’ha criticat Ikea perquè en ven.

 ?? YAHYA ARHAB / EFE ?? Membres de les forces rebels huthis controlen els carrers de Sanà
YAHYA ARHAB / EFE Membres de les forces rebels huthis controlen els carrers de Sanà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain