La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina serà el factor clau de les noves sancions de l’ONU a Corea del Nord

Aliança d’Obama amb sud-coreans i japonesos davant el desafiamen­t nuclear

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sigui una autèntica bomba H –d’hidrogen–, i sigui un èxit o no aquest últim assaig nuclear, el desafiamen­t nord-coreà ha tingut efecte immediat. A més del fet que el boig Kim Jong- un ha vist satisfet el seu ego en copar una altra vegada el centre d’atenció, la seva provocació ha aconseguit una reacció global i unànime en la condemna.

Així es va manifestar aquest dimecres el Consell de Seguretat de l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU). Sense escletxes. Queda per veure si aquest Fuenteovej­una també es produirà a l’hora d’adoptar un càstig. Els dubtes, a partir de l’experiènci­a habitual, enfosqueix­en aquesta unitat.

El braç executiu de l’ONU va acordar, en aquesta sessió d’urgència, “començar a treballar immediatam­ent” en una resolució que contingui mesures addicional­s i significat­ives contra el règim nord-coreà. Però sense especifica­r.

La Casa Blanca va posar ràpid fil a l’agulla. El president Barack Obama va mantenir ahir a la matinada converses telefòniqu­es amb la seva homòloga sud-coreana, Park Geun-hye, i amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe. En les dues trucades, segons els respectius comunicats oficials, els tres mandataris van insistir en la necessitat de “treballar per forjar una resposta internacio­nal forta i unida” davant la conducta irresponsa­ble de Pyongyang.

El Congrés dels Estats Units es mostra disposat a aprovar més sancions la setmana que ve, en un pacte dels dos partits.

Obama va coincidir amb Park i Abe que la detonació d’un pretès artefacte termonucle­ar “constituei­x una altra violació de les obligacion­s i compromiso­s de la llei internacio­nal, incloses diverses resolucion­s del Consell de Seguretat” contra Corea del Nord.

Allà hi ha el rovell de l’ou, afirmen els experts. Aquesta és la quarta prova des del 2006 i les restriccio­ns es demostren ineficaces. “Seria anar molt lluny dir que Moscou dóna suport a més sancions”, va afirmar Vitali Txurkin, ambaixador de Rússia davant l’ONU, en concloure la reunió d’urgència.

I la Xina va mostrar el seu enuig per la inesperada iniciativa del “país amic”, però també va esquivar parlar de represàlie­s. Pequín vol reprendre les converses a sis bandes –les dues Corees, el Japó,

El càstig contra el règim de Pyongyang només serà eficaç si els bancs xinesos s’impliquen en el boicot

Rússia, els EUA i la Xina– per negociar la desnuclear­ització. El president Obama, tan avesat a la diplomàcia amb l’Iran, es mostra més que reticent a entaular una relació similar amb Pyongyang.

L’Administra­ció nord-americana tira per la via de la represàlia. Les sancions més òbvies serien la prohibició de carregar o descarrega­r vaixells nord-coreans o de les transaccio­ns financeres.

Tot i això, l’experiènci­a demostra que la dictadura de Kim ha trobat vies en altres ocasions per eludir el setge. Compta amb una xarxa de tràfic il·legal que li permet evadir les sancions. A això s’hi afegeix el fet que no tots els països de la regió apliquen les imposicion­s de la mateixa manera.

Encara que entre els analistes es remarca la importànci­a del càstig, perquè demostren el preu de violar les mesures de les Nacions Unides, consideren que fa falta una mica més. Com a mínim, que Pequín s’hi impliqui a fons.

“El paper de la Xina serà crític”, assenyala Jonathan Pollack, de la Brookings Institutio­n. “L’economia de Corea del Nord depèn de la Xina –afegeix– malgrat que Kim desafia Xi Jinping a cada moment. Si hi ha més restriccio­ns en l’activitat bancària internacio­nal, el protagonis­me dels bancs xinesos serà la clau”.

 ?? JUNG YEON-JE / AFP ?? Manifestan­ts sud-coreans cremant cartells amb la imatge del dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un, ahir a Seül
JUNG YEON-JE / AFP Manifestan­ts sud-coreans cremant cartells amb la imatge del dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un, ahir a Seül

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain