La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Està net com Suïssa”

El senador de Forza Italia Antonio Razzi, un trànsfuga que va salvar Berlusconi, simpatitza amb el règim nord-coreà i s’ofereix de mediador

- Roma. Correspons­al EUSEBIO VAL

El senador Antonio Razzi, de Forza Italia, és un polític molt peculiar, excel·lent material de sàtira televisiva i símbol gairebé caricature­sc de la casta, d’uns pares de la pàtria que semblen més interessat­s en grimpar que en una altra cosa. Cèlebre per les seves ficades de pota i per haver salvat a Silvio Berlusconi en una moció de confiança, el desembre del 2010 –encara que per això va haver de canviar de partit–, Razzi té en el seu currículum diverses visites a Corea del Nord i, atesa la seva amistat amb els seus líders, fins i tot s’ofereix de mediador després de l’última crisi per l’assaig nuclear.

A Razzi, de 67 anys, extreballa­dor del ram tèxtil que va emigrar de jove a Suïssa i es va casar amb una espanyola, el reben amb felicitaci­ons al nord del paral·lel 38. Considera que els homes del règim “són bones persones, simpàtics i amants de l’esport”. “Fan experiment­s nuclears però no pensen a llançar la bomba sobre altres països”, va declarar el senador al diari La Stampa. Razzi va dir que veuria aviat l’ambaixador nord-coreà i es va mostrar disposat a aportar el seu gra de sorra en favor de la distensió a la frontera més explosiva d’Àsia. “Sí, sí, ho faria si fos necessari –va afegir el parlamenta­ri–. Jo puc evitar que utilitzin la bomba. Però en el fons què fan? Defensen el seu poble; tenen raó. Per què França feia els seus experiment­s nuclears a Nova Guinea (sic)? Cal dialogar amb ells i aixecar l’embargamen­t”.

En una de les seves últimes visites a Pyongyang, Razzi va confirmar les seves positives impression­s i la sen- sació de millora al país. “Hi ha semàfors i els carrers són bonics i molt nets –va declarar–. No es veu ni una burilla a terra. Sembla la Suïssa d’Orient”. A Razzi el va acompanyar a Corea del Nord Matteo Salvini, el secretari general de la Lliga Nord, que també sent una debilitat pel president rus, Vladimir Putin, com li passa a Berlusconi.

Razzi, que representa a la regió muntanyosa dels Abruços a la Cambra Alta, va protagonit­zar un espec- tacular canvi de camisa el 2010, quan militava al grup de centreesqu­erra Itàlia dels Valors (IdV), de l’exjutge Antonio Di Pietro. Per evitar que Berlusconi fos descavalca­t, ell i un altre diputat d’IdV van deixar el partit i van donar el seu sí a la continuïta­t de il Cavaliere. Va planejar la sospita de suborn. Dos anys després va accedir al Senat amb l’ajuda de Berlusconi. Razzi va admetre –en una conversa que no sabia que s’estava gravant– que el seu transfugui­sme va obeir al seus desig d’allargar aquella legislatur­a i cobrar la pensió vitalícia. Segons el polític, que va utilitzar un llenguatge molt groller i no es va penedir de la seva conducta, cada parlamenta­ri “pensa en els seus collons”, i “si poden donar-te pel cul, et donen, sense ni tan sols vaselina”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain