La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acusat de perjuri un policia de Texas per la mort d’una dona negra

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

La tràgica mort de Sandra Bland va començar per no posar un intermiten­t i va acabar en una cel·la d’una localitat de Texas, tres dies després, per un suïcidi. Es va penjar, presumptam­ent, mentre es trobava sota custòdia policial.

El seu nom figura en la llista dels nombrosos ciutadans negres dels Estats Units que han exhalat el darrer sospir com a conseqüènc­ia de l’epidèmica brutalitat poli- cial. Encara que una part de la població guarda silenci per conviccion­s polítiques –o per pur racisme–, ningú no sembla tenir dubtes que, en cas que hagués estat blanca, Bland, originària de Chicago, no hauria mort el 13 de juliol passat, als 28 anys, quan tornava a Texas, on va estudiar, per emprendre una nova feina.

El gran jurat, que fa unes setmanes va exculpar els agents que vigilaven Bland, ha decidit inculpar el patruller Brian Encina per un simple delicte de perjuri. Li pot caure a tot estirar un any de presó i una multa de 4.000 dòlars.

Encina va ser qui va cridar l’alto a Bland, el 10 de juliol, mentre conduïa al terme municipal de Hempstead. Després de la detenció, l’uniformat va redactar un document d’una pàgina justifican­t la seva actuació. Hi va fer constar que va treure la dona del vehicle per fer una investigac­ió amb més garanties de seguretat, a causa del seu “estat combatiu i falta de cooperació”. El gran jurat, que exerceix sense llum ni taquígrafs, controlat en exclusiva per la Fiscalia, ha considerat que Encina va mentir.

L’enregistra­ment realitzat per la càmera frontal del seu cotxe patrulla mostra l’escalada de la confrontac­ió a partir que Bland es va negar a apagar el seu cigarret. L’agent va intentar treure la víctima per la força i amb amenaces.

“Et donaré foc”, se sent en el vídeo, un altre document –un més– que ha encès les alarmes sobre el mal tracte que la policia dispensa als negres.

En aquest període d’investigac­ió, a Encina l’han mantingut en tasques administra­tives. Ara li toca presentar-se davant el jutge, on tenia previst declarar-se no culpable, segons el seu lletrat.

“Això no és justícia”, va declarar ahir Geneva Reed Veal, la mare de Sandra Bland. “Hi hauria d’haver molts més càrrecs, estic totalment enfadada, no hi ha dret”, va comentar els periodiste­s apostats a les portes de casa seva a Chicago. Sota el seu criteri, a l’agent se li hauria d’imputar un fals arrest.

Els advocats de la família ja van qualificar de “procés vergonyós” l’absolució dels agents de custòdia a la presó.

El patruller Encina afronta també una denúncia per mort il·legal, interposad­a pels familiars de Bland. El judici s’ha fixat per al gener del 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain