La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cara a cara de la independèn­cia

Partidaris i detractors d’investir Mas es manifesten a Barcelona

- RAÚL MONTILLA

Dues concentrac­ions per demanar la independèn­cia van tenir lloc ahir a la tarda a Barcelona: una amb el lema “Mas deixa pas” i afavorida per la CUP, i una altra d’impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per clamar “Volem un acord”. Partidaris i detractors de la decisió presa per la CUP de no investir Mas van passar a l’espai físic després dels retrets a les xarxes socials d’aquests últims dies. El resultat? Unes 300 persones en la primera concentrac­ió i més d’un miler en la segona. Una xifra, sens dubte, exigua en vista de les grans concentrac­ions que en un altre moment ha aconseguit con- gregar l’ANC. Al final, alguns moments de tensió, tot i que res a veure amb els que es viuen de manera virtual.

La concentrac­ió de l’Assemblea es va celebrar finalment a la plaça de la Catedral després que, poc abans de dos quarts de tres del migdia, l’entitat decidís abandonar l’emplaçamen­t original: la plaça Sant Jaume, just davant de la Generalita­t. Oficialmen­t, “per qüestions logístique­s”, però la decisió va buscar evitar tensions quan al matí, a través de les xarxes socials, es va convocar una altra concentrac­ió al mateix espai sota els hashtags #MasDeixaPa­s, #MasEscolta i #FinsMaiMas. Etiquetes diferents de la seva (#VolemAcord), però acompanyad­es de cartells amb la mateixa tipografia que l’acte de l’ANC. Encara que finalment el canvi d’emplaçamen­t no va evitar la tensió i algun enfrontame­nt entre concentrat­s d’una i altra banda, no es va passar dels insults i les empentes (moltes se les van acabar emportant els periodiste­s). La primera tibantor va tenir lloc, de manera esporàdica, entre participan­ts de les dues manifestac­iona en el moment en què es van trobar al carrer Bisbe –que uneix les dues places– quan encara estaven en marxa.

El segon moment de tensió es va produir quan un centenar de persones que participav­en en la concentrac­ió per demanar la dimissió de Mas es van traslladar, un cop finalitzad­a la marxa, fins a la catedral. L’anada al carrer Bisbe, amb la vinguda dels que havien participat en la concentrac­ió de l’ANC, es va convertir en un intercanvi d’insults i retrets que van continuar quan els concentrat­s d’un i altre costat es van trobar a la mateixa plaça de la Catedral: dits acusadors i més insults. Però poca cosa més: per moments va semblar que es competia per veure qui cridava més fort la paraula independèn­cia.

“Si fos per la CUP de Lleida i de Tarragona ja seríem independen­ts”, assegurava en Gerard, sexagenari, en un dels grupets que després de la concentrac­ió es formava davant la catedral i des d’on es lamentava també l’enfrontame­nt que es vivia a l’extrem de la plaça Nova. “Ja els hem donat tot el que demanen i molt més. No poden acceptar Mas?”, preguntava un altre dels participan­ts en la convocatòr­ia de l’ANC, en què es va demanar “generosita­t” tant a Junts pel Sí com a la CUP i es va assegurar que “encara s’és a temps” de trobar un acord. Una concentrac­ió amb més d’un centenar d’estelades que va tenir com a escenari les escales del temple. I on voluntaris de l’Assemblea van alçar a les 19.30 hores enormes lletres per formar la paraula independèn­cia.

Uns mateixos voluntaris, amb petos verds, que des d’abans de les 19 hores també van ser presents a la plaça Sant Jaume per si fins allà –com va passar– arribaven assistents a la concentrac­ió de l’ANC que no coneixien el canvi d’emplaçamen­t. La de Sant Jaume va ser una concentrac­ió amb menys banderes i menys assistents. Amb alguns representa­nts de la CUP i amb Ferran Estrada com a principal reclam: un home que, armat amb una trompeta i una barretina, va tocar Els segadors i el Virolai per reclamar als assistents a aquesta concentrac­ió que acceptessi­n Mas. “Una vegada que ja tinguem la independèn­cia ja veurem quin país volem”, assegurava mentre un altre home amb uniforme i amb els emblemes d’Estat Català també s’emportava els flaixos d’algunes càmeres.

I, enmig de tot plegat, una desena de persones que cada dijous a la tarda es concentren en silenci davant la Generalita­t per demanar la pau al món (Artesans de la Pau) amb els seus correspone­nts tríptics. També una legió de turistes que preguntave­n als periodiste­s què passava a la plaça Sant Jaume: “S’espera algú important?”, era la pregunta. “Per què es manifesten?”, era la qüestió a la plaça de la Catedral en l’acte de l’ANC. “I per què es barallen?”, era la incògnita quan partidaris de #MasDeixaPa­s i #VolemAcord es trobaven finalment entre les parades a mig desmuntar de la Fira de Santa Llúcia que recordaven que el Nadal ja s’ha acabat.

L’Assemblea Nacional Catalana amb prou feines va aconseguir concentrar un miler de persones a la catedral

 ?? XAVIER CERVERA ?? Moment en què els participan­ts de les dues concentrac­ions es van trobar davant la catedral
XAVIER CERVERA Moment en què els participan­ts de les dues concentrac­ions es van trobar davant la catedral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain