La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició acusa Mas d’obstinar-se en l’engany

Els partits creuen que l’única opció són unes noves eleccions

-

Els grups de l’oposició van culpar ahir, encara sense saber encara el desenllaç de la reunió celebrada a la tarda, el president Mas i Junts pel Sí de mantenir el país sotmès a un engany polític.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir que el “judici serà sever” contra el president català en funcions, Artur Mas, així com contra Junts pel Sí, després d’haver-se demostrat, a parer seu, que el full de ruta independen­tista era un “disbarat”, un “engany” i un “impossible”.

Iceta va posar en dubte que JxS i la CUP puguin arribar a un acord in extremis abans de diumenge. “No crec que hi hagi marge per a un acord. Però, encara que n’hi hagués, el resultat seria una inestabili­tat insuportab­le i la credibilit­at del mateix acord i del govern seria baixíssima. És tard per arreglar coses que s’han fet malament”, va assenyalar el líder del PSC.

A parer seu, el problema no és només que els dos partits no hagin cedit en les seves posicions, sinó que “el mateix full de ruta era un disbarat, no portava enlloc” i estava “profundame­nt equivocat”. “S’han dit massa coses que no són certes. I les coses que estan basades en un engany no poden acabar bé”, ha dit Iceta.

En aquest sentit, Iceta va advertir que “el judici contra Mas serà sever perquè des que és president no s’ha produït cap avenç per a la política catalana. I serà sever contra JxS perquè el seu error va ser prometre un camí de roses cap a la independèn­cia i s’ha demostrat que no és possible”.

D’altra banda, José Manuel Villegas, secretari general de Ciuta-

Iceta pensa que el full de ruta dels sobiranist­es s’ha demostrat que és un desastre

dans, va afirmar ahir després de l’executiva del partit a Madrid que ara només falta per veure si “el fracàs de Mas” es concreta amb l’enèsim avanç electoral a Catalunya o, al contrari, es concreta el seu fracàs formant un govern que “sigui ostatge dels antisistem­a de la CUP”.

Per tot plegat, davant aquest doble escenari, Villegas va considerar que els nous comicis serien “un mal menor”.

De la seva banda, la líder d’aquest mateix partit al Parlament, Inés Arrimadas, considera que els últims mesos de la política catalana han estat un “malbaratam­ent de temps i de diners” que només han servit per “visualitza­r que la independèn­cia no és el camí”. “Han servit que perquè molta gent vegi que això de l’independen­tisme era inviable i que allò que semblava tan bonic al final ha quedat en res”.

La líder de la oposició va demanar “altura de mires i sentit comú” a l’hora de donar suports per permetre que comenci la nova legislatur­a a Catalunya una vegada celebrades les noves eleccions. En aquest sentit va recordar que, a diferència del que passa a Espanya, “a Catalunya no només estem sense govern, sinó que també som davant un president que pretén saltar-se la llei”.

Al seu torn, el president del grup del PP de Catalunya al Parlament, Xavier García Albiol, va augurar que Junts pel Sí i la CUP sortiran “més barallats” del que ja estan, després de la reunió que havien de celebrar a la tarda per mirar de pactar una investidur­a in extremis abans que diumenge s’acabi el termini per a un acord.

“Sortiran més barallats de com hi han entrat”, ha augurat Albiol, que a més ha subratllat que Catalunya “no podria haver caigut més baix des del punt de vista polític”.

Així mateix, l’exalcalde de Badalona va qualificar de “lamentable” que calgui esperar un acord “a l’últim segon” i “fins i tot s’hagi d’habilitar el Parlament diumenge” per celebrar un eventual ple d’investidur­a. L’exalcalde popular de Badalona va demanar al president de la Generalita­t en funcions, Artur Mas, que “deixi de marejar” i “posi fi a aquest número” convocant uns nous comicis catalans.

Arrimadas creu que l’estratègia de Mas és un malbaratam­ent de temps i diners Villegas (C’s) lamenta que Artur Mas aspiri a tenir un govern “ostatge de la CUP” García Albiol considera que amb el procés “Catalunya ha caigut molt avall”

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Miquel Iceta en una recent intervenci­ó al Parlament
ANDREU DALMAU / EFE Miquel Iceta en una recent intervenci­ó al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain