La Vanguardia (Català-1ª edició)

Valors i terror

-

AL crit d’“Al·là és el més gran”, un home armat amb un ganivet va provar ahir al matí d’entrar en una comissaria del districte 18 de París. Els policies l’hi van impedir a trets, causant-li la mort. El succés va tenir lloc el mateix dia que es complia un any de l’atemptat gihadista contra la revista Charlie Hebdo, en què va ser assassinad­a la plana major d’aquesta publicació satírica.

L’atac d’ahir no és comparable al de Charlie Hebdo ni, encara menys, als del 13 de novembre passat contra sales de concerts, terrasses de bars i estadis de la capital francesa, amb un balanç conjunt de 130 morts. Darrere de tots aquests atacs hi ha el terror gihadista, però les seves dimensions i el seu ressò són diferents.

En tot cas, els fets d’ahir subratllen la necessitat que l’Estat, en aquest cas el francès, es mantingui alerta per prevenir o repel·lir qualsevol atac. El perill terrorista dista d’haver desaparegu­t. El malestar social que llança joves francesos sense expectativ­es en braços de la gihad persisteix. I el desafiamen­t global de l’Estat Islàmic i altres formacions terroriste­s continua vigent.

És per això que l’Estat francès continua prenent mesures defensives. El president François Hollande va anunciar ahir les properes. Per exemple, l’enfortimen­t dels cossos de seguretat –es contractar­an 5.000 nous policies i gendarmes abans del 2017–. I, també, una sèrie de reformes legals l’objectiu de les quals és estrènyer el setge als terroriste­s. Aquest paquet inclou arrestos domiciliar­is per als que tornen de Síria o de l’Iraq –principals camps de batalla de l’EI–, o més marge per a la policia a l’hora d’utilitzar les armes.

És obvi que l’Estat ha de defensar-se i defensar els ciutadans davant la urpada del terrorisme. Però també ho és que l’Estat, i de manera molt especial el francès, històricam­ent associat als principis republican­s de llibertat, igualtat i fraternita­t, ha de ser prudent a l’hora de combatre el terror en el front legal. En aquest sentit, ha causat controvèrs­ia l’anunci fet pel primer ministre Manuel Valls d’una reforma constituci­onal que permetria privar de la nacionalit­at francesa persones involucrad­es en actes terroriste­s, però només aquelles que tenen doble nacionalit­at. Amplis sectors republican­s consideren aquesta mesura com a contrària a l’esperit igualitari.

El terrorisme exigeix de l’Estat una resposta ferma. Però, sobretot, efectiva. Cal combatre’l sense parar fins a derrotar-lo. Sense oblidar mai que la millor defensa d’un Estat com el francès resideix en els seus valors democràtic­s. I que no seria encertat convertir-los en víctimes col·laterals de la defensa esmentada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain