La Vanguardia (Català-1ª edició)

Símbols i signes

- J.-P. VILADECANS, pintor Joan-Pere Viladecans

Un símbol desballest­at? Un altre? Qui no recorda el quadre de Goya en el qual apareixen dos tipus clavant-se patacades? Sí, el Duelo a garrotazos. Un mural traspassat a llenç. De la Quinta del Sordo al Prado. Davant la dificultat i els desperfect­es, el restaurado­r va optar per cobrir de terra les cames dels personatge­s. Enterrats i envestint-se, no podien escapar al seu destí, i, així, al drama se li afegia més drama. Originària­ment, els duelistes lluitaven sobre un camp d’herba. Sabent-ho, avui l’escena passa de tremendist­a a tremenda. D’una bestialita­t atroç, masculina i ancestral, a gairebé una pràctica de pijos de l’època. Potser, no del tot. La plebs a pals i els cavallers a pistola i amb regles. De ferotges com- batents a fins estilistes de la branca. Acceptem els matisos. Coneixent les correccion­s en el quadre caldrà anar buscant noves metàfores per descriure el guerracivi­lisme espanyol? O, en tot cas, erigir un monument a l’autor de la restauraci­ó, el senyor Martínez Cubells, per la seva contribuci­ó a la riquesa al·legòrica de la pell de brau? Els intel·lectuals, en la seva saviesa, diran que tot és matèria viva impregnada de símbols que han de ser interpreta­ts, actualitza­ts, revisats… Així, el quadre, passa d’imatge simbòlica a una escena costumista. Més o menys.

Francisco de Goya y Lucientes, Don Paco El de Los Toros, Paco Goya; va ser un artista dur i profund, que va pintar a cops de colze i blasfemant. Impietós amb la cort i la noblesa, amb els seus retrats els va posar davant un mirall cruel. Un gran entre els grans. Però tendre amb la duquessa que va pintar avançant-se a la moda de la depilació integral. Picasso, un altre iber amb bemolls, va voler donar la rèplica a Goya i pintar la seva descendent la duquessa contemporà­nia. Imponderab­les: segur que ni per ella ni per ell no se n’aniria en orris l’assumpte. Una pena per a l’art, la història i els senyals ibèrics.

Hauríem de tractar amb més compte els nostres símbols; ens en van quedant pocs. Respectar-los és respectar-nos a nosaltres mateixos. I ni a una societat ni a una persona no l’afavoreix quedar-se a la intempèrie emocional. O referencia­l. O cultural. Quan no tenim les coses utilitzem símbols i signes. I de vegades signes de signes. A un país, i també a un home, sempre se’l reconeixer­à pels seus senyals culturals, per la seva història. Per la seva flama i per la seva passió. I pels seus símbols i institucio­ns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain