La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polítics com l’Esteve

- Francesc-Marc Álvaro

Sabia estar al costat de qui pateix, més enllà d’ideologies, de burocràcie­s i d’aparences

L’endemà del meu aniversari m’arriba una mala noticia: un bon amic ha traspassat a causa d’una malaltia greu que va suportar en silenci i amb discreció. Tenia 62 anys i feia poc que s’havia jubilat. Esteve Orriols, que va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú durant els anys noranta, és una de les persones que més bé em va explicar –quan jo era jove– què significa el compromís amb la democràcia i amb la nació catalana, que sempre va veure com una suma de persones i no pas com una abstracció idealitzad­a. El seu catalanism­e era el del progrés i el benestar de la gent, per això mai va tenir un no quan algú li demanava ajut. Més d’un cop i de dos, allí on les institucio­ns no podien fer-hi res, l’Esteve hi posava el seu esforç particular, en hores i en recursos, generosame­nt. Des de la seva fe de cristià de base, sabia estar al costat de qui pateix, més enllà d’ideologies, de burocràcie­s i d’aparences. I perquè portava a dins la passió castellera dels Bordegasso­s mai va dubtar que només ens en sortim quan sabem fer pinya.

La darrera conversa llarga que vaig tenir amb ell va ser després de l’esclat del cas Pujol. La confessió de l’expresiden­t va ser un esdevenime­nt que el va colpir i el va disgustar profundame­nt, amb una intensitat que em va impression­ar. Orriols –que provenia de la lluita antifranqu­ista, de militar al Moviment Socialista i d’haver-se aproximat a aquell PSAN on s’aplegaven els quatre independen­tistes d’abans– havia conegut el Jordi Pujol anterior al pujolisme, quan CDC era un projecte que s’anava muntant poble a poble, amb una sabata i una espardenya. Veure com el líder que ell havia admirat trencava el seu pedestal va portar-lo a qüestionar-se moltes coses, no des de la teoria sinó des de l’experiènci­a de qui va governar una ciutat i va ser diputat molts anys al Parlament. Lluny del cinisme i l’oportunism­e, el desengany de l’amic Esteve i altres hauria de servir per repensar diversos conceptes des de baix, sense por.

Persones com l’Esteve –Esvinto, per als amics– van fer possible la transició, l’autonomia i els primers ajuntament­s democràtic­s; parlo de gent de tots els partits, que va sentir la passió d’un temps nou de més justícia i llibertat. Ell sovint deia –parafrasej­ant el periodista Manuel Ibáñez Escofet– que les actituds són més importants que les idees, una divisa que va intentar aplicar en tota circumstàn­cia, malgrat la duresa de la vida pública, plena de picabarall­es i misèries. Una divisa que el va fer proper a molta gent que defensava altres posicions, com Joan Rodríguez, històric militant comunista, de qui sempre parlava amb afecte. Ara que està de moda disparar contra la suposada vella política, cal recordar que –afortunada­ment– també hem tingut i tenim persones honestes dedicades a l’interès general.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain