La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home del gel revela els seus secrets

Els bacteris de l’estómac d’Ötzi conviden a replanteja­r-se el que se sap sobre l’origen de la població europea

- ANA MACPHERSON Barcelona

El cadàver de l’home de gel, Ötzi, la mòmia d’un home que va viure fa 5.300 anys a les muntanyes del Tirol, té a l’estómac el bacteri de les úlceres, el càncer d’estómac i moltes gastritis, l’Helicobact­er pylori. Com la meitat de la població actual al món. Però la soca identifica­da als teixits estomacals i intestinal­s no és la mateixa que la que avui és majoritàri­a a Europa. A més de tenir mal d’estómac al final de la seva vida, Ötzi està donant un bon sotrac al coneixemen­t de les migracions que van conformar la població europea. Els seus bacteris suggereixe­n que les migracions d’origen africà es van produir fa menys temps del que es pensava.

La variant d’Helicobact­er pylori que abundava en els teixits de l’home del gel, segons publiquen a la revista Science científics de l’Acadèmia Europea de Bozen (Itàlia), és l’asiàtica. La que predomina actualment a Europa és, en canvi, una soca híbrida en la qual apareix l’Helicobact­er pylori nord-africà combinat amb l’asiàtic. D’aquí es dedueix que entre Ötzi i l’actualitat s’han hagut de barrejar poblacions de migracions amb les quals no es comptava, procedents d’aquesta altra part del món.

Els investigad­ors, dirigits per Frank Maixner i Albert Zink, van partir de la base que hi ha bacteris com aquest que van colonitzar els aparells digestius humans en etapes molt primerenqu­es, de forma que podrien ser un magnífic marcador de la vida d’aquells avantpassa­ts. “El problema és que la majoria dels teixits de què disposem per trobar ADN són os, i d’allà no en treus bacteris intestinal­s”, explica Tomàs Marquès, investigad­or d’Icrea expert en genètica evolutiva de la Universita­t Pompeu Fabra. Però Ötzi és una mina: té teixits tous, conservats durant els 5.300 anys passats en el gel permanent d’una glacera, en els quals es pot buscar l’ADN de tot allò vinculat no només a la seva herència genètica “sinó a la vida que portava: què menjava, com vivia, on...”.

El primer mèrit dels investiga- dors del centre de Bozen ha estat fer-se la pregunta clau. Pensar en aquest bacteri, que conviu amb tanta humanitat i des de fa tant de temps, amb la intenció de saber una cosa tan transcende­nt com de quina manera es va formar i quan es va poder estabilitz­ar la població europea actual.

A través d’aquesta anàlisi

Un microbi de l’aparell digestiu d’Ötzi indica que va arribar població de l’Àfrica després de l’edat del coure

d’ADN de tot el que van trobar als teixits digestius, els investigad­ors van arribar a la conclusió que tenia molts bacteris i que a més li havia provocat una reacció immunitàri­a que avui dia fa pensar en una afectació important. Podria estar molt malalt, “però també podria ser totalment asimptomàt­ic malgrat la proliferac­ió, perquè aquest bacteri es comporta així, et dóna gastritis, a llarg termini pot causar-te un limfoma o càncer d’estómac, i no has notat res”, explica l’hepatòleg de la Vall d’Hebron Rafael Esteban Mur.

Amb o sense símptomes, el seu era un bacteri que actualment és asiàtic, no el nord-africà que els investigad­ors esperaven trobar. Així que genetistes experts en el tema com Thomas Rattei, de la Universita­t de Viena, es van emportar una gran sorpresa quan van conèixer la troballa. Fins ara s’havia cregut que els humans neolítics havien sembrat Europa amb les seves soques mentre van ser nòmades, però que aquesta geografia bacteriana havia quedat estable a partir del començamen­t de l’agricultur­a. Ötzi indica ara que no va ser així, que l’estabilitz­ació va haver de passar fa menys temps.

“La recombinac­ió dels dos tipus d’Helicobact­er només pot haver passat en algun moment després de l’era d’Ötzi , i això demostra que la història dels assentamen­ts a Europa és molt més complexa del que es creia”, diu Frank Maixner. “La troballa efectivame­nt ens porta a una complexita­t més gran, a la confirmaci­ó que no hi va haver grans migracions sinó fluxos recurrents tant des del Pròxim Orient com des del nord de l’Àfrica”, explica l’arqueòleg Eudald Carbonell. “I a més, Ötzi gairebé coincideix en el temps amb l’antic Egipte i amb el ple desenvolup­ament del coure, la qual cosa va suposar també que s’hi comerciés. Hi havia més fluxos migratoris dels que es pensava”, assegura l’arqueòleg català.

 ??  ??
 ?? . ?? A l’esquerra, una reconstruc­ció de l’home del gel realitzada per Adrie i Alfons Kennis. A la dreta, la mòmia d’Ötzi conservada al museu de Bozen, al nord d’Itàlia, que ha proporcion­at un material valuós per a desenes d’investigac­ions
. A l’esquerra, una reconstruc­ció de l’home del gel realitzada per Adrie i Alfons Kennis. A la dreta, la mòmia d’Ötzi conservada al museu de Bozen, al nord d’Itàlia, que ha proporcion­at un material valuós per a desenes d’investigac­ions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain