La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aparellar-se amb neandertal­s va reforçar el sistema immune

Els gens de defensa innata són herència d’aquests homínids

- MAYTE RIUS Barcelona

Aparellar-se amb els neandertal­s va millorar la capacitat dels humans per superar infeccions i per adaptarse a l’ambient d’Europa i l’Àsia Occidental, on els primers portaven vivint uns 200.000 anys abans que l’Homo sapiens arribés des de l’Àfrica, fa uns 50.000 anys.

Així es desprèn de dos estudis publicats ahir a American Journal of Human Genetics que constaten que els gens vinculats amb la immunitat innata dels humans moderns són heretats d’avantpassa­ts neandertal­s. En concret, les dues investigac­ions destaquen l’origen neandertal dels gens dels receptors tipus Toll (TLR), unes proteïnes que es troben a les membranes de les cèl·lules del sistema immunitari i que són les primeres que reaccionen en detectar bacteris, fongs o paràsits.

“Hem vist que els gens de la immunitat innata tenen més origen neandertal que la resta del genoma humà; que si la mitjana del genoma és del 4%, en aquest grup de gens ronda el 50%”, explica Lluis Quintana-Murci, responsabl­e del laboratori de genètica evolutiva humana de l’Institut Pasteur de París. Quintana-Murci i els seus col·legues han investigat l’evolució d’uns 1.500 gens vinculats amb la immunitat innata, veient com els ha afectat la selecció negativa –les mutacions que no permeten sobreviure desapareix­en–, la selecció positiva (aquelles mutacions avantatjos­es que perviuen perquè els individus sobreviuen) i la hibridació o encreuamen­t amb altres espècies d’homínids. I van trobar que tres gens TLR són els que presenten més ascendènci­a neandertal tant en europeus com en asiàtics.

A la mateixa conclusió han arribat, investigan­t sobre la funcionali­tat dels gens que els humans han heretat d’homínids arcaics, Janet Kelso i els seus col·legues de l’Institut Max Planck d’Antropolog­ia Evolutiva a Leipzig (Alemanya). El seu treball apunta que les variants genètiques heretades dels neandertal­s suposen un avantatge selectiu perquè s’associen amb un augment en l’activitat dels gens de TLR i una reactivita­t més gran als patògens, cosa que pot suposar una protecció més gran davant les infeccions, però també podria ser la causa de la sensibilit­at i el major nombre d’al·lèrgies que pateixen algunes persones actualment.

“Aquests estudis mostren que la hibridació amb neandertal­s, lluny de ser un fet estrany o desavantat­jós, va ser un dels motors de l’èxit evolutiu dels humans moderns”, explica el paleogenet­ista Carles Lalueza-Fox, de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona. I afegeix que, entre els grups que investigue­n sobre com la selecció ha modelat els nostres genomes, la visió emergent és que la hibridació, l’aparellame­nt amb

Incorporar gens d’altres espècies pot ser un dels motors de l’èxit evolutiu dels humans moderns

homínids arcaics, va permetre als humans que sortien de l’Àfrica incorporar gens selecciona­ts per adaptar-se més ràpidament a l’ambient de les latituds europees, on ni els patògens, ni els aliments, ni el clima no es corresponi­en amb aquells als quals estava acostumat el metabolism­e i els ritmes circadians de l’Homo sapiens africà.

Tant Quintana-Murci com Lalueza-Fox emfatitzen que el descobrime­nt de l’herència d’altres homínids en els nostres gens ajuda a entendre qüestions relacionad­es amb la nostra salut i amb les malalties que hem superat. “Els gens que han arribat fins avui són els que van ajudar a sobreviure en el passat, perquè el nostre genoma no és el mateix que el dels individus que van morir davant de desafiamen­ts immunològi­cs, i pot ser que al·lèrgies o malalties com la celiaquia siguin un dany col·lateral de gens que en el passat –quan la dieta estava basada en els cereals– suposaven un avantatge per a la supervivèn­cia”, reflexiona Lalueza-Fox.

Referent a això, QuintanaMu­rci detalla que durant la investigac­ió sobre com la selecció positiva ha afectat els gens d’immunitat innata el seu equip ha constatat que la majoria de mutacions avantatjos­es es van produir entre 6.000 i 13.000 anys enrere, període que coincideix amb el moment en què els humans van abandonar la vida nòmada i van deixar de ser caçadors i recol·lectors per dedicar-se a l’agricultur­a i cohabitar amb animals domèstics, que va canviar el còctel de patògens als quals aquestes poblacions havien d’adaptar-se.

 ?? ARCHIVO. ?? Recreació per a un documental de televisió de l’aspecte que potser van tenir els neandertal­s
ARCHIVO. Recreació per a un documental de televisió de l’aspecte que potser van tenir els neandertal­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain