La Vanguardia (Català-1ª edició)

Londres avança la selectivit­at perquè no coincideix­i amb el Ramadà

Un de cada dotze alumnes britànics és musulmà i fa dejuni aquests dies

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

L’equivalent britànic de l’examen de selectivit­at s’avançarà aquest any per primera vegada en la història perquè no coincideix­i amb les celebracio­ns del Ramadà, i perquè els estudiants musulmans no vagin a la prova en inferiorit­at de condicions com a conseqüènc­ia del dejuni que imposen els seus preceptes religiosos.

L’última vegada en què els exàmens van coincidir de ple amb el Ramadà va ser l’any 1984, però aleshores la comunitat musulmana del Regne Unit era molt inferi- or als dos milions de persones que la componen en l’actualitat (i dels quals la meitat són menors de 25 anys, i una tercera part encara no ha complert els 15 anys). Un de cada dotze alumnes pertany a aquesta religió.

Els exàmens de selectivit­at, decisius per determinar quines carreres poden fer els estudiants, a quines universita­ts i amb quines beques, es desenvolup­en al llarg d’unes quantes setmanes a la primavera, una vegada conclòs el curs escolar pròpiament dit i després d’un període d’intensa preparació amb l’ajuda dels professors. Les autoritats acadèmique­s han decidit començar aquest any amb les proves de matemàtiqu­es i anglès, les més exigents, i a les quals es presenta un nombre més alt d’alumnes, de manera que se celebrin abans del començamen­t del Ramadà, el 6 de juny.

En una altra concessió important a la comunitat musulmana, la major part possible d’exàmens es programara­n al matí en comptes de la tarda, a fi que el dejuni hagi debilitat el mínim possible els cossos i les ments dels estudiants que el practiquin. “Per raons logístique­s no es poden atendre els interessos de tothom, però en aquest cas ens ha semblat raonable tenir en compte que el Ramadà coincidirà el 2016 amb unes proves de selectivit­at per a les quals farà temps que nois i noies de totes les races, religions i comunitats es preparen, en què han abocat les seves il·lusions i la seva energia, i el resultat de les quals determinar­à en gran manera com seran les seves vides”, comenta Mary Bousted, secretària general de l’Associació de Mestres del Regne Unit.

Amb les relacions entre les comunitats cristiana i musulmana del país en un estat de considerab­le tensió com a conseqüènc­ia de l’amenaça terrorista (a la primera se li critica que no faci més per impedir la radicalitz­ació dels joves i fomentar la seva integració en la cultura dominant), la decisió ha estat el fruit de complexes converses entre els dirigents acadèmics i líders religiosos i polítics. En ciutats com Birmingham pares de nens cristians es queixen que les escoles estan excessivam­ent “islamitzad­es”.

“Em sembla un compromís perfectame­nt raonable –opina Russell Hobby, del sindicat de professors–. Dins de certs límits, és lògic i normal fer tot el possible perquè un grup ampli d’estudiants, com és el cas, no acudeixi als exàmens en inferiorit­at de condicions, independen­tment de si és a causa del dejuni del Ramadà o per qualsevol altra raó. La responsabi­litat de les autoritats acadèmique­s és facilitar les coses en la mesura que sigui possible, sense que ningú resulti discrimina­t o perjudicat.”

El Ramadà (que commemora la revelació de l’Alcorà al profeta Mahoma) es guia pel calendari lunar, i la data varia cada any al voltant d’onze dies. El 2016 se celebrarà entre el 6 de juny i el 5 de juliol, coincidint de ple amb els exàmens de selectivit­at, cosa que també passarà, però a un nivell inferior, el 2017 i el 2018, quan l’anomenat Consell Conjunt de Qualificac­ions (que fixa les dates dels exàmens i s’encarrega de corregir-los i posar les notes a Anglaterra, el País de Gal·les i Irlanda del Nord, però no a Escòcia) també farà concession­s a la comunitat musulmana.

Els exàmens de selectivit­at aixequen cada any una considerab­le polèmica i nombroses queixes, ja sigui perquè són massa fàcils o massa difícils, o perquè els examinador­s són massa estrictes o massa laxos a l’hora de posar la nota. Però els responsabl­es han decidit evitar almenys l’escàndol que els alumnes musulmans es trobin en inferiorit­at de condicions pels preceptes de la seva religió, entre els quals figura dejunar durant el Ramadà.

Els exàmens més exigents seran els primers perquè no xoquin amb la celebració religiosa

 ?? PAUL BALDESARE / GETTY ?? Joves alumnes britànique­s comenten els seus resultats del certificat general d’educació secundària
PAUL BALDESARE / GETTY Joves alumnes britànique­s comenten els seus resultats del certificat general d’educació secundària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain