La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els metges demanen al Govern central que compensi els afectats de talidomida

L’OMC qualifica de “burla dels drets” l’actuació de la farmacèuti­ca alemanya

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Són molts els suports que aquests anys han rebut els afectats per la talidomida. Es tracta dels nadons que van néixer sense braços, sense cames o sense braços ni cames, amb les extremitat­s deformades, perquè les seves mares van ingerir un medicament de la farmacèuti­ca alemanya Grünenthal per reduir els vòmits propis de l’embaràs.

Ara l’Organitzac­ió Mèdica Col·legial (OMC) ha instat directamen­t l’Estat espanyol i Grünenthal a compensar les víctimes d’aquesta tragèdia. De manera unànime, l’assemblea general de la l’entitat presidida per Juan José Rodriguez Sendín deixa clar que ni els 50 anys que han passat ni la sentència del Tribunal Suprem que eximeix la farmacèuti­ca de compensar els afectats per una qüestió de forma no són obstacle per “oblidar els efectes de la talidomida” i que “no es pot admetre que la farmacèuti­ca tracti de manera diferent afectats espanyols i altres afectats europeus”.

Pels metges, la negativa de la farmacèuti­ca alemanya a reconèixer i reparar la tragèdia causada per la talidomida als afectats espanyols és “una burla als drets humans” i demanen al Govern espanyol, al seu torn, que, amb la màxima diligència possible, “reobri de manera permanent el reconeixem­ent dels afectats i els compensi”, atès que entén que el termini que va donar al seu dia va ser insuficien­t.

Es tracta d’un document dur en què els metges es posicionen clarament a favor dels afectats, una actuació que no deixa de cridar l’atenció en un organisme habitualme­nt diplomàtic i moderat (encara que en aquesta legislatur­a els seus informes a favor de la sanitat pública i dels malalts d’hepatitis han destacat pel seu posicionam­ent crític i sense fissures). Des de l’OMC justifique­n aquest informe per la “clara vulneració dels valors i principis que defensa la professió mèdica i pel mandat deontològi­c de donar suport a les víctimes de la talidomida”, que fa més de 50 anys que esperen ser compensade­s pels greus efectes i malformaci­ons que van patir per culpa del fàrmac.

Els metges mostren la seva solidarita­t amb unes víctimes (es calcula que actualment n’hi ha unes 500) que fa anys que reclamen indemnitza­cions, pensions i ajuts com els que hi ha en altres països europeus. L’OMC considera que la situació d’aquestes persones és un greuge comparatiu, ja que Espanya és l’únic país on els afectats no reben cap suport ni de l’Estat ni de la farmacèuti­ca que comerciali­tzava la talidomida.

En aquest document es posa en evidència la indefensió en què està el col·lectiu d’afectats per la tali-

Per l’OMC, aquesta catàstrofe no pot quedar sumida en l’oblit i defensa una “actitud ètica radical”

domida a Espanya, després d’anys de patiment i oblit, a causa, en part, a una “actitud negligent tant de l’Administra­ció com de la companyia farmacèuti­ca alemanya responsabl­e”.

Els metges subratllen que la utilitzaci­ó de la talidomida fa més de 50 anys no ha constituït només un problema sanitari, sinó també un problema ètic, ja que consideren que el que va passar va ser una tragèdia, conseqüènc­ia d’una gestió errònia i interessad­a de la farmacèuti­ca, la negativa de la qual a reconeixe-ho i després reparar-ho és, a la pràctica, una “burla dels drets humans”. Per l’OMC aquesta catàstrofe no pot quedar sumida en l’oblit i advoca per sensibilit­zar la societat i activar una “actitud ètica radical” de les institucio­ns i governs perquè es resolgui aquesta “gran injustícia social”.

I insisteixe­n que “no hi ha cap raó ni sentència que faci oblidar els efectes de la talidomida a tots els que encara els continuen patint, ni es pot admetre que l’empresa farmacèuti­ca responsabl­e tracti de manera diferent els afectats espanyols que els altres afectats europeus”.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Afectats per la talidomida llegint la sentència del Suprem que els negava el dret a una compensaci­ó
DANI DUCH / ARXIU Afectats per la talidomida llegint la sentència del Suprem que els negava el dret a una compensaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain