La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya vol convertir-se en destinació turística sanitària

Generalita­t, Turisme de Barcelona i quinze hospitals reforçaran la seva promoció internacio­nal

- LUIS BENVENUTY Barcelona

L’objectiu declarat és que Catalunya es converteix­i en la clínica Mayo de la Mediterràn­ia, que persones de tot el món escullin aquestes terres i els seus centres de salut per descansar, recuperar-se, curar-se... El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, i els representa­nts d’una quinzena d’hospitals privats del país van presentar ahir l’última eina de promoció internacio­nal de la capital catalana, la marca Barcelona Medical Destinatio­n. “Tenim un sistema sanitari públic privat de primera divisió mundial. Ara fem una aposta per treballar d’una manera conjunta, per la col·laboració i la cores- ponsabilit­at entre el sector públic i el privat a favor de la justícia social,” va dir Puig amb molta solemnitat.

“Després de viure a Barcelona

Unes 20.000 persones van viatjar l’any passat fins aquestes latituds per motius mèdics

i a tot Catalunya un any realment excepciona­l, el primer que fem és firmar aquest conveni a favor del creixement turístic. Perquè el tren turístic no s’ha aturat ni s’aturarà. Molta gent es juga la seva vida econòmica amb el turisme”, va afegir després Gaspart, també amb un to molt greu. Perquè el sanitari és una de les poques expression­s del turisme que encara té en aquestes latituds un marge molt ampli de desenvolup­ament i creixement. La veritat és que, si es fa bé, pot ser un gran negoci que beneficiï tota la societat. Aquest sector va facturar l’any passat a tot Espanya al voltant de 500 milions d’euros, i aspira a doblar aquesta xifra en només cinc anys. Malgrat tot això, a la presentaci­ó d’ahir no hi va anar cap representa­nt del govern municipal.

Parlem d’atreure fins a Barcelona i la resta de Catalunya estrangers que tenen un considerab­le poder adquisitiu o una bona asseguranç­a de salut, persones

Els experts diuen que els tractament­s estan a l’altura dels de Londres i Munic

que tenen la motivació principal de trobar el millor tractament possible, però que a l’hora de prendre la seva decisió també consideren la qualitat de vida del lloc on potser s’instal·laran uns quants mesos. Encara s’estan fent els primers passos. En aquests moments, només 20.000 persones vénen cada any fins a Catalunya per motius mèdics. El marge de creixement i desenvolup­ament és molt ampli. L’Agència Catalana de Turisme i Turisme de Barcelona volen que la seva nova eina promociona­l incrementi aquesta xifra ben avi-

at en almenys un vint per cent.

Un turista convencion­al atret principalm­ent pel sol, la platja i l’arquitectu­ra sol gastar-se uns 90 euros al dia, hotel a part, mentre que qui viatja per raons sanitàries gasta com a mínim entre tres i quatre vegades més.

A més, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va anar ahir a la presentaci­ó de Barcelona Medical Destinatio­n per deixar ben clar aquest punt: la promoció de Catalunya com a destinació sanitària no allargarà de cap manera les llistes d’espera del sistema públic. Aquest acord de col·laboració se subscriu únicament amb hospitals privats. Tot i això, segons va voler subratllar el conseller de Salut, la injecció econòmica que portaran els nous pacients suposarà substancia­ls millores en els serveis concertats que ofereixen aquests centres, així com un gran estímul per a la investigac­ió, la innovació i l’atracció de talent. El resultat serà, va dir Ruiz, beneficiós per a tota la societat. Almenys hauria de ser-ho.

Catalunya té ja la seva pròpia tradició com a clúster mèdic. Centres com la clínica oftalmològ­ica Barraquer o l’institut per al tractament de lesions medul·lars Guttmann ja fa dècades que són autèntics referents a tot Espanya en els seus respectius àmbits. Tot i així, tal com va explicar Eduard Gratacós, director del servei BCNatal del Clínic - Sant Joan de Déu, Barcelona encara és lluny de les grans meques europees del turisme sanitari, com podrien ser Londres o Munic. “La qualitat dels tractament­s que s’ofereixen a Barcelona és molt semblant als d’aquestes ciutats. Estem al seu nivell. Les investigac­ions que es desenvolup­en aquí no tenen res a envejar a les d’allà. Els nostres especialis­tes també viatgen i fan moltes conferènci­es, però allà la tradició és molt més llarga”. I això no suposa únicament una organitzac­ió més eficient i uns canals més àgils: també parlem d’una reputació molt més arrelada. En aquest sector, el boca-orella és molt important. I un enginyer de l’Aràbia Saudita, si té un problema de salut, pensarà primer en Londres, i després, molt després, en Barcelona.

En tot cas, va prosseguir Gratacós, l’atenció sanitària moderna només es pot concebre des d’un punt de vista integral. Aspectes com no tenir por o senzillame­nt trobar-se a gust també formen part del procés de recuperaci­ó. La qualitat de vida, l’entorn i el clima juguen cada dia un paper molt més important, un paper que Barcelona ha de saber explotar.

A més, aquest sector no deixa de créixer. Cada any s’incrementa el nombre de visitants que vénen a Catalunya per gaudir dels tractament­s que ofereixen la vintena de balnearis amb aigües mineromedi­cinals.

Els promotors de la marca Bar- celona Medical Destinatio­n també destaquen la importànci­a de l’oferta creixent dels centres de wellness i de talassoter­àpia. En realitat les bases ja estan posades, ara cal difondre-les.

D’entrada, la nova marca invertirà prop de 200.000 euros a donar-se a conèixer en les principals fires i jornades comercials del sector, com el World Medical Tourism & Global Healthcare Congress de Washington, el Workshop Antor Mèdic, el Benestar i Luxe de Moscou, el congrés Arab Health i la Internatio­nal Medical Travel Exhibition and Conference de Dubai. I és que els principals països d’origen dels turistes sanitaris són els Estats Units, els del golf Pèrsic i Rússia. Catalunya també inclourà entre els seus objectius els països d’Amèrica Llatina i els del nord de l’Àfrica.

El pla traçat preveu accions per cridar l’atenció dels facilitado­rs, és a dir, de les empreses a través de les quals es contracten tractament­s mèdics molt lluny de casa.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Tradició de modernitat. Fa força anys que ciutadans de tot Espanya viatgen fins a Barcelona per tractar-se a la clínica Barraquer
ÀLEX GARCIA Tradició de modernitat. Fa força anys que ciutadans de tot Espanya viatgen fins a Barcelona per tractar-se a la clínica Barraquer
 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? L’Institut Guttmann és un referent en el tractament de les lesions medul·lars
ANA JIMÉNEZ / ARXIU L’Institut Guttmann és un referent en el tractament de les lesions medul·lars
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El centre mèdic Teknon serà un dels destins que es promociona­ran
LLIBERT TEIXIDÓ El centre mèdic Teknon serà un dels destins que es promociona­ran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain