La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els dissenys de la Reina a la Pasqua Militar

La reina Letícia va començar amb dissenys de Caprile fins que el 2011 va canviar a Varela

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

No és fàcil triar un vestit de cerimònia. No val un vestit de festa, ni de nit, ni tampoc allargar fins als peus un disseny curt perquè del que es tracta, com el seu propi nom indica, és de vestir en una cerimònia o un acte solemne, que se celebra de dia, amb sobrietat i pudor. A la reina Letícia li toquen des que es va casar amb Felip almenys dues ocasions en què ha de marcar estil lluint vestit de cerimònia: la Pasqua Militar i la recepció al cos diplomàtic. Les cites tenen lloc al gener, així que a més cal tenir en compte el factor meteorològ­ic, sobretot en la Pasqua, part del protocol de la qual es desenvolup­a a l’aire lliure a la plaça de l’Armeria de Madrid.

En els seus temps de princesa, Letícia va tenir algunes relliscade­s estilístiq­ues en actes militars com les jures de bandera, en què va aparèixer amb vestuari sport. Ja com a reina, ha deixat enrere el vestit negre, la mantellina i la pinta, que va imposar Sofia quan exercia de padrina en els lliurament­s de bandera, però el cert és que en la celebració de les successive­s pasqües a Letícia no se li pot retreure res. Ha lluït vestits més o menys bonics, més o menys cursis, però, en general, sempre adequats.

El vestuari en actes solemnes de dia no és de gal·la, ni de festa; el protocol marca sobrietat i pudor

Dimecres passat, la Reina va portar un conjunt blanc i negre de faldilla negra llarga amb brodat richelieu, folrada amb seda blanca a joc amb la jaqueta blanca amb botons negres. La faldilla era nova però l’americana ja l’havia estrenada en la visita a la Casa Blanca. Tot de Varela, que sempre dóna una puntada de més, perquè sobrava el richelieu (que només es pot apreciar sense folre), millor una faldilla llisa i un bon fermall a la jaqueta o un collaret de perles.

Felipe Varela, encarregat del vestuari de diari de Letícia des del seu casament, va fer també la majoria dels encàrrecs per a vestits de cerimònia i gala a partir del 2010, any en què l’actual reina, incomprens­iblement, va deixar de vestir els dissenys de Lorenzo Caprile, creador de l’insuperabl­e model vermell de gasa que va lluir en al casament de Frederic i Maria de Dinamarca.

Des del 2005 fins al 2010, excepte les absències del 2006, per baixa maternal, i del 2007, embarassad­a de la infanta Sofia, Letícia va vestir a la Pasqua Militar dissenys de Caprile. Es va estrenar amb un conjunt de jaqueta en seda brocada i faldilla de vellut en tons verds, que el 2008 va reciclar amb una faldilla de seda que també va portar a la Pasqua del 2009. Caprile va vestir per última vegada Letícia a la Pasqua del 2010 quan va lluir un vestit de vellut vermell. El 2011, va començar la desfilada de vareles amb un conjunt gris blavós compost de faldilla amb volentes verticals i americana de ras. El 2012, el mateix Varela va vestir Letícia amb un forreau blau de vellut amb un faixí de seda en un altre to de blau conjuntat amb l’americana, un model que va repetir el 2014, el seu últim any com a princesa. En la Pasqua del 2013, Letícia va portar un tres peces en diferents tons de gris adornat únicament amb un brodat blanc de passamaner­ia a la jaqueta.

Fa un any, en la seva primera Pasqua com a reina, a la que ja no hi va assistir la reina Sofia, Letícia es va oblidar de les jaquetes i va optar per un vestit, també de Varela, de color blau petroli amb brodats laterals, que ja havia fet servir a la recepció al cos diplomàtic de l’any anterior.

 ?? POO ?? La Reina, dimecres passat, amb faldilla brodada i jaqueta, de Varela
POO La Reina, dimecres passat, amb faldilla brodada i jaqueta, de Varela
 ??  ?? De Caprile, el 2009 (verd) i 2010 (vermell) i, el 2011, amb disseny de Varela
De Caprile, el 2009 (verd) i 2010 (vermell) i, el 2011, amb disseny de Varela
 ?? GCH / GTRES ?? Tot Varela, de blau marí el 2012, de gris el 2013 i de blau petroli el 2015
GCH / GTRES Tot Varela, de blau marí el 2012, de gris el 2013 i de blau petroli el 2015
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? OL / REUTERS ??
OL / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain