La Vanguardia (Català-1ª edició)

Optimisme sense perdre el cap

La patronal del comerç considera que aquestes són “les rebaixes de la recuperaci­ó”

- DAVID GUERRERO Barcelona

La primera jornada de rebaixes manté el ganxo en l’imaginari dels compradors, malgrat que fa dies que els cartells amb descomptes estan penjats als aparadors. “Sembla dissabte!”, va exclamar en Gabriel quan va arribar a Portal de l’Àngel ahir al matí i va veure el formigueig de gent amunt i avall. Acompanyat de la seva dona i el seu fill de 7 anys, deia que tot és molt estrany últimament: “A l’hivern no fa fred, els nens no van a l’escola després de Reis i les rebaixes ja no comencen el dia que toca”. Malgrat el desconcert, ahir en Gabriel i milers de persones van sortir al carrer i als centres comercials buscant una cosa concreta o simplement deixant-se portar.

Tots els aparadors lluïen la paraula màgica (rebaixes) o un percentatg­e que variava entre el 20% i el 50%. En alguns casos s’arribava a veure de “fins al 70%”. Encara que els que van deixar els encàrrecs dels Reis per a l’últim moment ja van trobar descomptes en alguns establimen­ts que s’emparen en la llei estatal, queda demostrat que, almenys encara ara, el 7 de gener continua sent la data clau.

La Confederac­ió de Comerç de Catalunya (CCC) preveu que les vendes durant el període de rebaixes creixeran un 3% i se situaran al voltant dels 850 milions d’euros de facturació, 25 més que l’any passat. L’optimisme té justificac­ió: han tancat “la millor campanya de Nadal des que va començar la crisi, el 2007”, segons Miquel Àngel Fraile, president de la CCC. A falta de dades oficials, apunta que el creixement respecte a l’any anterior podria ser del 5%. Els bons resultats nadalencs vénen a confirmar la tendència registrada durant tot el 2015, quan les vendes van augmentar un 4%. Amb tots aquests indicadors, Fraile parla de “les rebaixes de la recuperaci­ó”, impulsades per un augment de la confiança de les famílies i la renda disponible. Tot plegat també es tradueix en més feina. El petit comerç català preveu un augment de la contractac­ió del 3% per al període de les rebaixes d’hivern, cosa que es tradueix en la incorporac­ió temporal de més de 4.000 persones.

Però per molta recuperaci­ó que hi hagi pocs perden el cap com antigament. La despesa mitjana esti- mada per la CCC se situa entre els 90 i els 100 euros. El Cetelem l’eleva a 241 euros, un 9% més que l’any passat. Sigui com sigui, una venedora veterana d’El Corte Inglés de plaça Catalunya agraïa que la crisi hagi posar fi a les curses i les trepitjade­s a primera hora. “Ja no s’arrenquen els ulls els uns als altres”, deia. El sentit comú quedava reflectit davant seu. Una dona portava un metre i mesurava la cintura dels pantalons abans de comprarlos per al marit. “Fa anys se’ls hauria emportat i després ja els hauria vingut a canviar”, valorava la veu de l’experiènci­a mentre la dona assentia.

El turisme també ha sentit parlar de les rebaixes i s’ha afegit a la festa. Consuelo Moreno esperava ahir asseguda en un suport per a testos de Portaferri­ssa la família. Avis, fills i néts han recorregut Europa durant 24 dies i Barcelona és l’última etapa del seu viatge abans de tornar a Bogotà. “Hi ha bons preus, avui dediquem tot el dia a comprar”, explicava mentre preparava la logística per traslladar fins a l’hotel la desena de bosses que acumulava. “Per portar-ho tot fins a Colòmbia haurem de llogar un contenidor”, deia de broma, tot i que

Malgrat descomptes i promocions abans de Reis, l’inici de les rebaixes manté el ganxo popular El turisme també ha sentit parlar de les vendes a bon preu i se suma a la gran festa del consum

potser no anava tan desencamin­ada, ja que el seu marit s’estava comprant unes sabates i havien perdut la pista de la nora, directamen­t. El nét no necessitav­a bossa, perquè la samarreta del Barça que s’acabada de comprar ja la portava posada. “L’oficial, eh”, remarcava. I amb raó, perquè a uns 300 metres, en ple Portal de l’Àngel, al top manta es podien adquirir falsificac­ions mentre els venedors jugaven al gat i la rata amb un parell d’agents de la Guàrdia Urbana.

L’anar i venir també era evident al centre comercial Gran Via 2, on els que en sortien amb bosses es creuaven amb els que ja arribaven amb la bossa als dits. Les devolucion­s cada vegades són més senzilles gràcies als tiquets regal. Si no li agrada, ho canvia sense problemes, com passava a la joieria Pandora, on tenien la segona cua més llarga del centre comercial. La primera era la de l’administra­ció de loteria. “Em balla una mica el braçalet”, deia una dona a la dependenta. “És un regal, però ja en tinc un; a veure per què ho podem canviar”, deia una altra clienta una mica més enllà. Seguint el recorregut pel centre comercial queda clar que cada cosa té la seva època de l’any: la botiga de sabates estava a vessar, i la perfumeria, totalment buida.

Asseguda en un banc, una parella repassava les compres i deia: “Ja està bé, val més que anem a dinar a casa”. No van pensar el mateix moltes altres famílies. A les dues del migdia les cues de les botigues es van traslladar als restaurant­s. Des de la distància se les miraven dues treballado­res d’una botiga de moda que aprofitave­n el descans per fumar. “Per la gent que hi ha, avui només deu ser feiner per a nosaltres”, deia la seva companya.

La Confederac­ió de Comerç de Catalunya calcula que un terç de les vendes de les rebaixes es concentrar­an en els primers quatre dies, de manera que avui s’espera que es mantingui el ritme, així com dissabte i diumenge, dia festiu d’obertura autoritzad­a.

 ?? LAURA GUERRERO ?? Acumulació de passejants, compradors i bosses al Portal de l’Àngel de Barcelona
LAURA GUERRERO Acumulació de passejants, compradors i bosses al Portal de l’Àngel de Barcelona
 ?? LAURA GUERRERO ?? Les botigues d’articles esportius que ofereixen més rebaixa són de les més freqüentad­es
LAURA GUERRERO Les botigues d’articles esportius que ofereixen més rebaixa són de les més freqüentad­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain