La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guerra a la conducció sota els efectes de les drogues

El Ministeri d’Interior anuncia un increment de pràcticame­nt el 40% dels controls als conductors a les carreteres espanyoles

- Redacció

El fre en la tendència de reducció del nombre de víctimes mortals a les carreteres espanyoles, que ha fet que les xifres de morts s’hagin mantingut pràcticame­nt estables, amb unes variacions mínimes, al llarg dels darrers tres anys, ha portat les autoritats de trànsit a prendre cartes en la qüestió. Un dels fronts oberts és el de l’ús d’estupefaen­ts en la conducció. Per això el Ministeri d’Interior va anunciar ahir que aquest any la direcció general de Trànsit (DGT) té previst fer més de 120.000 proves de detecció de substàncie­s psicoactiv­es entre els conductors a les vies interurban­es d’Espanya, a excepció de Catalunya i el País Basc, on aquesta competènci­a recau en els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza, respectiva­ment. Això suposa un increment de 45.000 proves (un 38% més) respecte al nombre de drogotests fets el 2015.

L’anunci d’aquesta campanya arriba després que dilluns passat el ministre Jorge Fernández Díaz expliqués, en el balanç de sinistrali­tat del 2015, que l’any passat el 59% dels conductors que havien comès alguna infracció van donar positiu en drogues il·legals. Va passar el mateix amb un de cada tres controls preventius.

Augmentar la vigilància sobre els conductors que prenen drogues costa diners. En concret, per a aquest propòsit s’ha habilitat una partida de 12 milions d’euros en els pressupost­os generals de l’Estat per al 2016, que es destinaran a la compra dels utensilis per fer les proves i a la contractac­ió de serveis de laboratori per a l’anàlisi de les mostres.

L’any passat les proves de drogues es van introduir en els controls a persones involucrad­es en accidents (inclosos els ferits lleus i il·lesos) i als conductors que cometen algun tipus d’infracció com l’excés de velocitat o la noutilitza­ció del cinturó de seguretat o del casc.

L’estudi Drudi’13 reflecteix que un alt percentatg­e dels conductors condueixen amb presència de drogues i alcohol. En concret, aquest informe assenyala que un 12% dels conductors elegits a l’atzar van donar positiu en alcohol i drogues per sobre dels límits legals. Les dues substàncie­s detectades amb més freqüència en les anàlisis són el cànnabis i la cocaïna. A més a més, l’Institut Nacional de Toxicologi­a, en la seva última memòria anual, va confirmar que quatre de cada deu conductors morts i analitzats tenien presència en sang d’alcohol, drogues o psicofàrma­cs. En el cas dels vianants, aquest percentatg­e també es va situar en un 40%. Altres estudis indiquen, d’altra banda, que les proves salivals per a la detecció de presència de drogues en els conductors, així com les proves d’alcoholèmi­a, tenen un efecte dissuasiu important. En aquest sentit, un increment dels controls podria reduir en un mínim del 17% els accidents de trànsit.

La llei de Seguretat prohibeix conduir amb presència de drogues a l’organisme i sanciona aquesta infracció amb una multa de 1.000 euros i la resta de sis punts al carnet de conduir. Per la via penal, les sancions poden ser de tres a sis mesos de presó, multa de sis a dotze mesos de treballs en benefici de la comunitat (de 30 a 90 dies), així com la privació del dret de conduir d’un a quatre anys.

Les autoritats de Trànsit estimen que amb aquesta mesura es podrien reduir els accidents en un 17%

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Control de drogues fet pels Mossos d’Esquadra a Barcelona
ROSER VILALLONGA Control de drogues fet pels Mossos d’Esquadra a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain