La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sequera de l’hivern alerta els bombers

Després de 60 dies sense pluges, l’estrès hídric dels boscos catalans, poc habitual en aquesta època de l’any, dispara el risc de focs

- ESTEVE GIRALT

Els bombers miren amb preocupaci­ó les previsions meteorològ­iques a mitjà termini, amb models que pronostiqu­en que la sequera dels dos últims mesos a Catalunya continuarà fins a la primavera, amb temperatur­es més càlides del que és habitual. Després de dos mesos sense pràcticame­nt pluges, l’elevat risc d’incendi amenaça diverses zones del país en un mapa poc corrent en aquesta època de l’any. La por dels bombers ha quedat constatada després de l’incendi d’Albinyana (Baix Penedès), extingit ahir després de calcinar 14 hectàrees de massa forestal, però amb prou potencial per haver calcinat 200 hectàrees de bosc.

Atès l’“elevat risc d’incendi forestal” d’un hivern que s’acaba d’inaugurar, la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va fer ahir una crida a “extremar les precaucion­s”. La situació, que es va produir de mane- ra similar l’hivern del 2012, amb els grans incendis del Pirineu de Lleida, preocupa els responsabl­es de dissenyar les campanyes de prevenció i extinció d’incendis. La meteorolog­ia, amb el canvi climàtic, podria obligar a modificar la política desplegada històricam­ent al país per fer front als grans incendis forestals.

Es tracta d’una situació que amenaça de repetir-se als pròxims hiverns, amb menys pluges i menys fred. “El que és evident és que el país basa la seva anàlisi de campanya d’incendis en la realitat dels anys setanta i vuitanta, i el canvi climàtic està posant a sobre de la taula una altra realitat, això no pot aguantar gaires més anys així; la segona o tercera gran campanya d’hivern que es faci el país haurà de fer políticame­nt una reflexió: canviar el raonament de la campanya d’estiu a tenir un risc d’incendi tot l’any; s’hauria de repensar i redissenya­r”, adverteix Marc Castellnou, cap dels GRAF (Grup de Reforç d’Actuacions Forestals) a Catalunya.

En cas de produir-se ara un gran incendi forestal, en ple hivern, la situació no seria senzilla. “Ens faltarien recursos terrestres i aeris i s’hauria de decretar una campanya excepciona­l d’hivern i, si això no fos possible, demanar ajuda a d’altres cossos de bombers, aragonesos, valencians o francesos”, diu Castellnou, referent internacio­nal en extinció. La diferència d’efectius entre l’hivern i l’estiu és d’entre 800 i 900 persones sobre un total de 2.500 profession­als, per la contractac­ió sobretot d’eventuals, i 2.000 voluntaris. “Gairebé és un 20% de la plantilla”, afegeix Castellnou.

Els experts en extinció i prevenció d’incendis fa temps que treballen davant nous escenaris derivats del canvi climàtic. “Com a país ens hem de plantejar la situació, una altra cosa és que tanquem els ulls i que diguem que ja reaccionar­em quan passi, quan es cremin 10.000 hectàrees un gener; com a cos de bombers hem de ser previsors, no esperar que passi”, conclou Castellnou.

El cap dels GRAF adverteix que el canvi climàtic obligarà a replanteja­r les campanyes d’incendis

 ??  ?? L’incendi d’Albinyana va mobilitzar els bombers el dia de Reis
L’incendi d’Albinyana va mobilitzar els bombers el dia de Reis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain